• 28 Νοεμβρίου, 2020

Εμβόλιο AstraZeneca: Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ηλικιωμένους

 Εμβόλιο AstraZeneca: Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ηλικιωμένους

Το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται να προκαλεί μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους, δίνοντας ελπίδα ότι μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι άνω των 70 ετών, εκείνοι δηλαδή που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 και κινδυνεύουν με θάνατο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρή ανοσία στον κορονοϊό, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Τα ισχυρά αντισώματα και οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων που παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους στη μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές”, δήλωσε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συν-επικεφαλής ερευνητής στο Oxford Vaccine Group.

“Οι πληθυσμοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19 περιλαμβάνουν άτομα με υπάρχουσες παθήσεις υγείας και ηλικιωμένους. Ελπίζουμε ότι ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να είμαστε σίγουροι”, πρόσθεσε.

Στη Φάση 3 του πειραματικού εμβολίου, διεξάγονται δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και για να ελεγχθεί εάν το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε πως το τελικό στάδιο της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο, ενώ και εκείνο της Moderna είναι 94,5% αποτελεσματικό.