• 25 Ιανουαρίου, 2022

Εμβολιασμός: Έως τις 20/12 η απόφαση για τα παιδιά 5-11 ετών

 Εμβολιασμός: Έως τις 20/12 η απόφαση για τα παιδιά 5-11 ετών

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στις 25/11 ο ΕΜΑ ενέκρινε την χορήγηση Pfizer 5-11 ετών. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και δίνεται το το 1/3 τη δόσης.

O εμβολιασμός εξακολουθει να είναι ασπίδα προστασίας επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην νέα παραλλαγή του κοροναιού, Όμικρον, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως ανέφερε το Α και το Ω στην διαχείριση ενός γεγονότος είναι η ψυχραιμία και εξήγησε πως το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι ο αριθμος των μεταλλάξεων, 32 στον αριθμό, που υπάρχει στην πρωτέινη ακίδα του ιού.

Σημείωσε πως οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και πως η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Προς στιγμή ωστόσο, ανέφερε πως στα κρούσματα με παραλλαγή όμικρον έχει παρατηρηθεί νόσηση με ήπια συμπτώματα και το χαρακτηριστικό της νεαρής ηλικίας.

Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.