• 28 Ιανουαρίου, 2022

Εμβόλια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 16 Δεκέμβρη

 Εμβόλια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 16 Δεκέμβρη

Την επιστολή πρόσκλησης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Ο κ. Μισέλ τονίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ενώ σημειώνει ότι στο τραπέζι θα βρεθούν τόσο το ζήτημα της ενέργειας όσο και οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης.

«Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτή θα είναι η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ιδίως υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι την επόμενη ημέρα θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μία Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι «η COVID θα παραμείνει πολύ στο επίκεντρο της προσοχής» των ηγετών.

«Η εμφάνιση νέων παραλλαγών μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Περισσότερο από ποτέ, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων, παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας», προσθέτει.

Επίσης, οι ηγέτες θα ασχοληθούν με την παγκόσμια συνεργασία και τον τρόπο εξάλειψης των σημείων συμφόρησης στην ανταλλαγή και χορήγηση εμβολίων.

«Θα επιστρέψουμε στο έργο μας για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ετοιμότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις», υπογραμμίζεται στην επιστολή