• 20 Απριλίου, 2021

Έμποροι Θεσσαλονίκης: “Παίζουν με τις ζωές μας” – Εξετάζουν νομικές κινήσεις

 Έμποροι Θεσσαλονίκης: “Παίζουν με τις ζωές μας” – Εξετάζουν νομικές κινήσεις

Μεγάλες αντιδράσεις πυροδότησε στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να απαγορευθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη λόγω της βαριάς επιδημιολογικής κατάστασης.

«Η δυσαρέσκεια μας για την αιφνιδιαστική απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει εμφανής πανελλαδικά, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούμε και νομικά».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος μιλώντας στη Voria.gr μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των συναδέλφων του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Φιλιππίδης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπως λέει, του εξήγησε πως η απόφαση, ελήφθη μετά από μια συνεδρίαση θρίλερ, εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η ερώτηση που πλανάται είναι πως είναι δυνατόν να μην έλαβαν υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, δυο ημέρες νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε το οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

ΕΟΦ: Ηχηρή παραίτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca – Βολές για Κικίλια-Ολόκληρη η επιστολή

«Η αλήθεια είναι πως κρατούσα μικρό καλάθι για το άνοιγμα της αγοράς. Εχθές το πρωί έψαχνα το ΦΕΚ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου και δεν είχε εκδοθεί. Είμαστε μαθημένοι σε ανατροπές. Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί ΦΕΚ και ξαφνικά η απόφαση ακυρώθηκε τηλεοπτικά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των εμπόρων, ενώ θα συμβουλευτούν και τους νομικούς τους συνεργάτες για να δουν αν μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως με τις αποφάσεις αυτές παίζουν με τις ζωές μας. Μέχρι, χθες, ετοιμαζόμασταν για άνοιγμα, υπάλληλοι βγήκαν από την αναστολή, αγοράστηκαν εμπορεύματα με χίλιους κόπους και ξαφνικά βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν. Πρέπει επιτέλους να σεβαστούν τον εμπορικό κόσμο. Η αγορά δεν ανοίγει με κυβερνητική εντολή, αλλά υπό συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούν να αναιρούνται μέσα σε λίγες ώρες» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

«Αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης καλεί την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να αναιρέσει την απόφαση.

«Οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται», αναφέρει ο Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ καλεί «την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες».

«Η υγεία είναι προτεραιότητα μας , αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας», σημειώνει.