• 23 Ιουνίου, 2021

EMA: Νέα οδηγία για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Δεν πρέπει να την κάνουν όσοι έπαθαν θρόμβωση

 EMA: Νέα οδηγία για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Δεν πρέπει να την κάνουν όσοι έπαθαν θρόμβωση

Να μην κάνουν τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι μετά την πρώτη δόση παρουσίασαν αιματολογικές θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια, συμβουλεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η νέα οδηγία του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβόσεων που πιθανώς να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρομβώσεων στο υπογάστριο και τον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συμβουλεύσει ώστε και τα δύο εμβόλια να φέρουν μία προειδοποίηση για ζητήματα θρομβώσεων, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την κρίση του ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων από το εμβόλιο.

Ο EMA ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca.

Όσοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για σημάδια θρομβώσεων αίματος ή χαμηλών αιμοπεταλίων σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση.

Πηγή: Reuters