• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Ελληνοτουρκικά: Ημερομηνίες “φωτιά” σε αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

 Ελληνοτουρκικά: Ημερομηνίες “φωτιά” σε αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

Η Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία όλες οι πλευρές συνηγορούν ότι θα τεθεί το θέμα των τουρκικών κυρώσεων για την προκλητική συμπεριφορά της στην αν. Μεσόγειο, θα διεξαχθεί 24 – 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το διάστημα αυτό, θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, καθώς θα φανούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πλέον κρίσιμες ημερομηνίες για το προσεχές διάστημα είναι οι ακόλουθες:

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ως γνωστό, η σπουδή του Νορβηγού διπλωμάτη να ανακοινώσει διάλογο πριν αυτός γίνει έδωσε το πλεονέκτημα στην Άγκυρα ώστε να παρουσιαστεί ως αυτή που επιδιώκει τον διάλογο, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου συνέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν η Σύνοδος των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, η επονομαζόμενη MED-7, στο νησί της Κορσικής. Επίσης για τότε είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν όπου θα συζητηθούν τα Ελληνοτουρκικά.

Το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και τη ΔΕΘ, όπου θα στείλει μηνύματα στην Τουρκία, ενώ θα αναφερθεί και στο πρόγραμμα εξοπλισμού και υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στο Καστελόριζο θα βρεθεί και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της πρωτοβουλίας για πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί είναι σημαντικές και κρίσιμες αυτές οι ημερομηνίες: Αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε ότι η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται σε “επετειακές ημερομηνίες”.

Τον Ιούλιο του 2020 άνοιξε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς προκειμένου να συμπέσει με τον ελληνορθόδοξο 15Αύγουστο.

Στις 27 Αυγούστου κορύφωσε την κρίση με το Oruc Reis υπενθυμίζοντας την εισβολή των Σελτζούκων και αύριο στις 9 Σεπτεμβρίου (22 Αυγούστου για το ημερολόγιο των Τούρκων) θα ανοίξει το θέμα της νίκης επί των Ελλήνων της Σμύρνης του 1922.

Μέχρι λοιπόν το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου μεσολαβούν μια σειρά από κρίσιμες ημερομηνίες, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στη Λευκωσία, εν μέσω αυξανόμενων ευρω-ρωσικών εντάσεων, αλλά και προκλήσεων από την Τουρκία, η οποία ως γνωστό έχει συμμαχήσει με τη Μόσχα.

Η Άγκυρα πριν από λίγες μέρες εξέδωσε Navtex που αναφέρει ότι ρωσικές ασκήσεις ξεκίνησαν από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στις περιοχές της Μεσογείου όπου ερευνούν τουρκικά σεισμικά ερευνητικά σκάφη.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί ως αντίποινα για τα ρωσικά γυμνάσια αίρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο έχει πλέον διαρκέσει 33 χρόνια.

Την ίδια ώρα κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ο Ερντογάν από τις 11 Αυγούστου και για έναν ολόκληρο μήνα οργώνει όλη τη Μεσόγειο, απ’ άκρη σε άκρη θέλωντας να «γκριζάρει» χωρικά ύδατα και νησιά προκειμένου στη συνέχεια να τα παζαρέψει με Ρώσους και Αμερικανούς, υποτίθεται ως παράγοντας μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Το μέγα αγκάθι για τον Ερντογάν σε αυτό του το σχέδιο είναι βεβαίως το Καστελόριζο πάνω στο οποίο τέμνονται όλες οι ΑΟΖ.