Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί “πικρή επιβεβαίωση” τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις

 Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί “πικρή επιβεβαίωση”  τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις

Η στάση των συμμάχων απέναντι στο ντελίριο Ερντογάν, τις υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη και το ερευνητικό που βγαίνει στην καρδιά του Αιγαίου είναι μια πικρή επιβεβαίωση για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό σε επίπεδο ρητής καταδίκης της Άγκυρας από τον Λευκό Οίκο, αλλά θεωρεί επιτυχία τον εκνευρισμό της Άγκυρας τον οποίο επιλέγει να το πληρώνει κι από πάνω με τα F35.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η χώρα από τα χειροκροτήματα στο κογκρέσο και το «ελληνικό διήμερο» στην Ουάσιγκτον προσγειώθηκε στην ψυχρή γλώσσα της διπλωματίας και των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ

Το πανηγυρικό κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο από το ταξίδι στην Αμερική πολύ γρήγορα έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι λέξεων εσωτερικής κατανάλωσης.

Πέρα από την ενδεδειγμένη στάση της ελληνικής διπλωματίας  στην νέα ακραία και πρωτοφανής τα χρονικά επίθεση Τούρκου Προέδρου σε Έλληνα Πρωθυπουργό στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν δυστυχώς να επιβεβαιώνεται ότι η λογική του δεδομένου σύμμαχου και του προκεχωρυμένου φυλακίου – ορμητήριου των ΗΠΑ δεν αποδίδει τίποτα περισσότερο πέρα από δηλώσεις αβροφροσύνης, με την Άγκυρα να συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα στο Αιγαίο προμηνύοντας ότι και αυτό το καλοκαίρι αναμένεται θερμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εμπλοκή είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος και η ανησυχίες για θερμό επεισόδιο γιγαντώνονται.

Καμία καταδίκη

Από τη στιγμή της αποκάλυψης των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το δεύτερο «διαμάντι του στέμματος» την Αλεξανδρούπολη μέχρι την επίθεση του Τούρκου Προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Αμερικανοί ουσιαστικά με τη στάση τους είπαν «γιοκ» στην εμπλοκή.

  • Όπως παρατηρούν στην Κουμουνδούρου οι ΗΠΑ επισήμως δεν καταδίκασαν τις δυο ακραίες αυτές κινήσεις της Άγκυρας και σταθεροί στην τακτική του Πόντιου Πιλάτου είπαν ουσιαστικά στους δυο συμμάχους «βρείτε τα».

Αυτό μετά και τις επίσημες τοποθετήσεις τόσο του state department όσο και Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση η απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε επίσημη καταδίκη του προέδρου Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ουσιαστικά έφυγε χωρίς το μείζον από τις ΗΠΑ, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

  • Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραχωρήσει γη και ύδωρ με την επ’ αόριστον παραχώρηση των βάσεων και την απόλυτη εξυπηρέτηση των ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή και την ευρωπαϊκή αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα αργά το βράδυ της Τρίτης ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έγραψε στο twitter:

  • «24 ώρες χωρίς αμερικανική αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν. Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν κατέληξε σε σαφή μηνύματα ΗΠΑ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται αυτή όλο κ περισσότερο. Επιτακτική ανάγκη για μια διεκδικητική εξωτερική πολιτική».

«Επιτυχία»

Το Μέγαρο Μαξίμου και η Βασιλίσσης Σοφίας έδειξαν να επιχαίρουν με την αντίδραση Ερντογάν που σε πρώτη φάση έμοιαζε με δώρο του Τούρκου Προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενίσχυση του προφίλ του καθώς το «Μητσοτάκης γιοκ» αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία.

  • Το να χαίρεται η κυβέρνηση επειδή τσαντίστηκε ο Ερντογάν και αυτό να θεωρείται επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι ο σκοπός της ελληνικής πλευράς παρατηρούν δηκτικά από την Κουμουνδούρου.

Από τη μια πλευρά δηλαδή βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίζει τον πρωθυπουργό και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αντί ουσιαστικής στήριξης και καταδίκης από τους συμμάχους του «γιαλαντζί Σουλτάνου» να μπαίνει και σε ράλι εξοπλιστικό πληρώνοντας κι από πάνω την αδράνεια της δικής της διπλωματίας.

Κοινώς και μας βρίζουν και πληρώνουμε F-35.

Βαθύτερη εμπλοκή

Μάλιστα η αμηχανία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παπαναγιωτόπουλου ήταν τόσο έκδηλη για το «κάρφωμα» του Αμερικανού ομολόγου του Όστιν ο οποίος επέλεξε την τακτική η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, κάνοντας μια επιθετική τοποθέτηση για το θέμα του νέου βαρύ οπλισμού αυτή τη φορά που στέλνει η χώρα στο Κίεβο.

  • Ουσιαστικά για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλά το προαναγγελθέν νέο επεισόδιο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια απέναντι στη Ρωσία.

Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο υπορυγός Άμυνας που είχε αποκλείσει νέες αποστολές όπλων και τώρα βρέθηκε στη δύσκολη θέση όχι μόνο να τις παραδέχεται τις αποστολές αλλά να μιλά για όπλα που δεν θα λείψουν από την Ελλάδα.

Γιώργος Τσίπρας και Θοδωρής Δρίτσας τομεάρχες εξωτερικών και άμυνας αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού παρατηρούσαν ότι η απόφαση για βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία ήταν προσυμφωνημένη πριν την άφιξή του στην Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα περισσότερη επικοινωνία για το προφίλ του κ. Μητσοτάκη έθεταν καίρια ερωτήματα στην κυβέρνηση.

  • «Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;».

Παναγιώτης Δρίβας