Ελληνοτουρκικά: Διαρκής επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες, προετοιμασία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 Ελληνοτουρκικά: Διαρκής επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες, προετοιμασία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τις επόμενες κινήσεις στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα προετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς η Τουρκία καθημερινά πλέον συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση, σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και προετοιμάζει τις κινήσεις της για το τετ α τετ που θα έχει εκεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογαν. 

Της Άννας Καραβοκύρη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κλιμάκωση της έντασης από τον τούρκο πρόεδρο ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη στο πλαίσιο της συσπείρωσης που επιδιώκει ενόψει εκλογών. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι το γεγονός πως πλέον στο “παιχνίδι” των προκλήσεων συμμετέχει και η αντιπολίτευση του Ερντογαν.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, όλη η ελληνική διπλωματία, οι πρεσβείες, το ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΘΑ βρίσκονται επί ποδός υπό τον φόβο ενός “θερμού επεισοδίου”.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στην τακτική της διεθνοποίησης της προκλητικής συμπεριφοράς της γείτονος και χαράσσει την δική του γραμμή, καταστρώνοντας εκστρατεία για την ανεύρεση ισχυρών συμμαχιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • “Η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να εκθέσει την προκλητική στάση της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους συμμάχους” δηλώνουν αποφασιστικά από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζοντας πως αυτή η τακτική βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στο μπαράζ προκλήσεων τότε είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ενημέρωσε στη διάρκεια του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και ζήτησε να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει σαφής αναφορά στα Συμπεράσματα με ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας όλο αυτό το διάστημα με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και τους ενημερώνει για την τουρκική επιθετικότητα εκφράζοντας τους τις ελληνικές θέσεις.

  • Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένη την προσοχή του και προσπαθεί να σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μαδρίτη στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Με βάση τον προγραμματισμό, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και μάλιστα παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν λίγες ημέρες έσπευσε να προαναγγείλει την σπουδαιότητα της Συνόδου λέγοντας πως θα είναι μια «ιστορική» ευκαιρία για την ενίσχυση της συμμαχίας σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Παναγιώτης Δρίβας