• 18 Οκτωβρίου, 2021

Ελληνογαλλικό σύμφωνο: Προϋποθέσεις για να την υπερψηφίσει βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Για υπεκφυγές και δικαιολογίες κάνει λόγο η κυβέρνηση

 Ελληνογαλλικό σύμφωνο: Προϋποθέσεις για να την υπερψηφίσει βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Για υπεκφυγές και δικαιολογίες κάνει λόγο η κυβέρνηση

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις διορθώσεις της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να την υπερψηφίσει στη διαδικασία κύρωσης της στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, σε επανορθώσεις σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

«Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας»αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ” πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε…”

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει και συνεχίζει “αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή”

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο Οικονόμου αν συμφωνεί με τους όρους μας για τη συμφωνία με Γαλλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν συμφωνεί με τους όρους που έθεσε προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία .

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ακόμα ότι η εξαίρεση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών έχει σαν αποτέλεσμα «να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο» και αναφέρει ότι τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας θα συζητηθούν στη Βουλή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου αντί για εξυπνάδες να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση ή όχι με τους δυο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία:

Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας; Συμφωνούν να αποστέλλονται Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές εκστρατείες στο Σαχελ; Τα υπόλοιπα για το λογαριασμό τουλάχιστον 10 δις από την έλλειψη σχεδίου του κ. Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά στη Βουλή.