• 5 Αυγούστου, 2021

Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πηγές της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι έγιναν αλλαγές στον τρόπο που θα δίνονται τα δάνεια

 Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πηγές της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι έγιναν αλλαγές στον τρόπο που θα δίνονται τα δάνεια

Σύμφωνα με το EurActiv η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση στα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, λόγω “ανησυχιών” ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε “ασφαλείς” επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα είχαν λάβει χρήματα από τις τράπεζες- και όχι επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα κατά την πανδημία.

Το θέμα σύμφωνα με την ΑΥΓΗ επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν:

“Το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχει τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των δανείων του ταμείου ανάκαμψης στο σχέδιο. Αυτά σχετίζονται με το πώς το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να παρέχει δάνεια σε εταιρείες και διευκρινίζει ότι οι αποδόσεις αυτών των δανείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους” υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι στα ορόσημα θα περιλαμβάνονται επίσης “επιπλέον εγγυήσεις διακυβέρνησης” για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις σχετικά με τον δανεισμό βασίζονται σε “υγιή οικονομικά κριτήρια”.

Όπως σημειώνει επίσης, “αυτές οι τροπολογίες που πρότεινε η Ελλάδα έπειτα από προτάσεις άλλων κρατών – μελών, υποστηρίχθηκαν από την Επιτροπή”, εξηγώντας ότι “παρέχουν χρήσιμες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης των δανείων βάσει του σχεδίου”.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι προσθήκες στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου αποτελούσαν ήδη μέρος τής περιγραφής τής χρήσης δανείων στο ελληνικό σχέδιο και, ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν πρόσθετες απαιτήσεις για τις ελληνικές αρχές” καταλήγει ο ίδιος εκπρόσωπος.

Για “επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης, τα οποία χρεώνονται το Ελληνικό Δημόσιο και οι  Έλληνες φορολογούμενοι”, είχε κατηγορήσει την Παρασκευή την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα δώδεκα σχέδια ανάκαμψης -μεταξύ των οποίων και το ελληνικό μετά τις τροποποιήσεις στο σχετικό παράρτημα- πρόκειται να εγκριθούν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Την ικανοποίησή του γι’ αυτό το γεγονός εξέφρασε χθες, προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για ένα «φιλόδοξο σχέδιο, που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα».