• 13 Απριλίου, 2021

Ελληνικά Hoaxes: Παραποιημένη φωτογραφία κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή

 Ελληνικά Hoaxes: Παραποιημένη φωτογραφία κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή

«Όπως προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε, η φωτογραφία που κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης είναι παραποιημένη και δεν αποτυπώνει κάποιο πραγματικό γεγονός» τονίζουν τα hellinikahoaxes αναφερόμενη στην πρωτοφανή κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταθέσει τη Βουλή φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από ένα πανό που αναγράφει “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ”.

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας-σύνθεσης δύο διαφορετικών εικόνων. Η μία φωτογραφία συνοδεύει δημοσιεύματα του 2014 σχετικά με συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», και η άλλη φωτογραφία δείχνει πολίτες σε διαδήλωση να κρατούν πανό όπου αναγράφεται «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ»

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Ο Γεωργιάδης κατέθεσε fake φωτογραφία του Τσίπρα στη Βουλή – Οργισμένη αντίδραση Ραγκούση – Νικολαΐδη (vid)

Φωτογραφία ψηφιακά επεξεργασμένη παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα σήμερα (23/3/2021) κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Στην επεξεργασμένη φωτογραφία, που βλέπουμε παρακάτω, εμφανίζεται ανάμεσα σε άλλους ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πίσω από ένα πανό που αναγράφει “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ”. Η χρήση της εικόνας έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ελληνικό.

Όμως, η εικόνα είναι το αποτέλεσμα σύνθεσης δύο φωτογραφιών που αναπαράγεται στο διαδίκτυο. [Πηγή]

Ο κ. Γεωργιάδης ανάρτησε την παραποιημένη φωτογραφία και στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα του Twitter. [Πηγή]

Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε το βίντεο της ομιλίας του Γεωργιάδη στη Βουλή, όπου καταθέτει την παραποιημένη φωτογραφία:

Το βίντεο από την ομιλία του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή

Το φόντο της παραποιημένης εικόνας προέρχεται από την φωτογραφία που βλέπουμε στα αριστερά ενώ το πανό προέρχεται από την εικόνα που βλέπουμε στα δεξιά.

Αμφότερες οι φωτογραφίες έχουν εμφανιστεί παλαιότερα στο Διαδίκτυο. Η εικόνα που απεικονίζει τον κ. Τσίπρα εντοπίζεται σε δημοσιεύματα του 2014 και η δεύτερη με το πανό εντοπίζεται σε δημοσιεύματα του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εικόνα είναι από συνάντησή του κ. Τσίπρα με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό κατά την οποία είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του, ωστόσο δεν παύει η φωτογραφία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης να αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ [Πηγή]

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε, η φωτογραφία που κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης είναι παραποιημένη και δεν αποτυπώνει κάποιο πραγματικό γεγονός. Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας-σύνθεσης δύο διαφορετικών εικόνων.

Η μία φωτογραφία συνοδεύει δημοσιεύματα του 2014 σχετικά με συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», και η άλλη φωτογραφία δείχνει πολίτες σε διαδήλωση να κρατούν πανό όπου αναγράφεται «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ»

Η ανάρτηση από τα Ελληνικά HOAXES στο facebook