• 21 Ιουνίου, 2021

Ελεύθερος τουρισμός, μέγγενη ελέγχων σε επιχειρηματίες – Δύσκολη εξίσωση στο Μαξίμου στη σκιά της “ανταρσίας” στη Βουλή

 Ελεύθερος τουρισμός, μέγγενη ελέγχων σε επιχειρηματίες – Δύσκολη εξίσωση στο Μαξίμου στη σκιά της “ανταρσίας” στη Βουλή

“Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε να βλέπουμε προβλήματα” εξομολογήθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την χθεσινή περιοδεία του στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Αποστροφή αποκαλυπτική της δύσκολης εξίσωσης που επέλεξε να υιοθετήσει η Κυβέρνηση, με την οικονομία ανοιχτή, την κοινωνία κουρασμένη από το παρατεταμένο lockdown και τα κρούσματα ακόμα αυξημένα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η στρατηγική των ελέγχων και των προστίμων βγήκε ξανά από την εργαλειοθήκη της κυβέρνησης, επιλογή με υπαρκτό πολιτικό κόστος καθώς θα μπει ξανά ο πέλεκυς πάνω από τις αυξημένες προσδοκίες των επιχειρηματιών και δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί και κοινωνική δυσαρέσκεια.

Βίντεο από τη Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό να μιλά με πολίτες:

  • Για το Σαββατοκύριακο προαναγγέλλεται σαφάρι των ελεγκτών στα καταστήματα της εστίασης για την τήρηση του ωραρίου, τα τυχόν στρωμένα τραπέζια σε εσωτερικούς χώρους και την χρήση μάσκας από το προσωπικό.

Γρήγορα “μάζεψε” το Μαξίμου και την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, που πυροδοτήθηκε μετά την διαταγή υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ.

Επικοινωνιακά και πολιτικά κρίθηκε οτι δεν είναι η ώρα να μπουν σε εφαρμογή τέτοια σχέδια όχι γιατί δεν είναι στη σκέψη της Κυβέρνησης αλλά γιατί εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία τελούν ακόμη σε έκτακτη κατάσταση .

  • “Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο” επισήμανε με νόημα στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αν και με δαγκωμένα τα δόντια και απευχόμενη ένα πισωγύρισμα, η Κυβέρνηση έχει βάλει πήχη υψηλό για την φετινή τουριστική σεζόν προσδοκώντας κέρδη που θα προσεγγίσουν το 50% της σεζόν του 2019.

  • “Βαδίζοντας προς την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού τα αεροδρόμια μας γίνονται οι γέφυρες για ένα πιο αποδοτικό καλοκαίρι. Όπως νικηφόρα μπήκε η χώρα μας σε αυτή τη δοκιμασία παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα θα βγει” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Μια εκδήλωση, που στόχο είχε να υπογραμμίσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Πρωθυπουργού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι μια επένδυση όπως αυτή της Fraport για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που αντιμετώπισε πολλά προσκόμματα επί διακυβέρνησης Τσίπρα, ανήλθε σε 440 εκατομμύρια ευρώ προσφέροντας σύγχρονες υποδομές στην χώρα.

Όμως αυτή η στόχευση σκιάστηκε από το αντάρτικο στην Βουλή για το νομοσχέδιο της γονεϊκής συνεπιμέλειας. 

Η Μαριέττα Γιαννάκου, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μανούσος Βολουδάκης εξέφρασαν ισχυρές ενστάσεις.

  • “Η ΝΔ είναι πολιτική δύναμη φιλελεύθερη που σέβεται αξίες και ξέρει να ακούει να συνθέτει και να ενώνει. Με αυτές τις αρχές κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και με αυτές τις αρχές κυβερνάει” τόνισε αιχμηρά η Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης.