• 25 Ιουνίου, 2021

“Ελευθερία”: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

 “Ελευθερία”: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

Η Ελλάδα «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, με την επιχείρηση «Ελευθερία» να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ανάρπαστα έγιναν τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού. Χθες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 30-34 έχοντας πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Ωστόσο η πλατφόρμα άνοιξε τελικά από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η ηλικιακή αυτή ομάδα μπορεί να διαλέξει ραντεβού ανάμεσα στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna, Astrazeneca και Johnson & Johnson.

Αντίστοιχα, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας δύναται να εμβολιαστεί. Η επίσπευση της διαδικασίας έγινε μετά από την γνωστοποίηση πως παραδόθηκε στην χώρα μας η νέα παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson. Έτσι, μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, από την εταιρεία Johnson & Johnson, το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Την ίδια ώρα αποκαλυπτική είναι η μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca έναντι των μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με αυτή, το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, πάντως με «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα» στο εργαστήριο, έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ.