• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Έλεγχοι στις εκκλησίες: Πρόστιμο στον πιστό αν δεν έχει rapid test, όχι στον ιερέα

 Έλεγχοι στις εκκλησίες: Πρόστιμο στον πιστό αν δεν έχει rapid test, όχι στον ιερέα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, απέκλεισε και πάλι την πιθανότητα για νέο οριζόντιο Lockdown.”Όλοι συμφωνούσαν πως η χώρα δεν αντέχει να ξανακλείσει. Πήραμε συνδυαστικά μέτρα για να αντέχει η κοινωνία και να είναι ασφαλείς οι ανεμβολίαστοι και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν”, είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για μη επαρκή προετοιμασία για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος, είπε:

“Η κριτική αδικεί τη προσπάθειά μας, εμείς αυξήσαμε τις ΜΕΘ και ενισχύσαμε το προσωπικό του ΕΣΥ αλλά και τα λεωφορεία στους δρόμους. Η πανδημία επιμένει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο όλο”.

Όλα αυτά βέβαια λίγες ημέρες μετά τη παραδοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, πως οι δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ στη χώρα, είναι περιορισμένες λόγω έλλειψης εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού.

Ερωτηθείς για τα ποσοστά εμβολιασμών στους αστυνομικούς, μετά τις αιτιάσεις του κ. Σκέρτσου πως δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης, ο κ. Οικονόμου είπε:

“Στους αστυνομικούς ο εμβολιασμός δεν υπολείπεται πολύ από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, είναι στο 65-70%. Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα στους εμβολιασμούς αλλά τα ποσοστά στον ενήλικο πληθυσμό είναι πάνω από 76%”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περαιτέρω υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.

  • “Σε ο,τι αφορά τα κίνητρα για τη διευκόλυνση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κάναμε ο,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν εξετάζουμε κάποιο άλλο τύπο υποχρεωτικότητας γιατί δεν το εφαρμόζει και καμία άλλη κυβέρνηση στον κόσμο. Εξαγγελίες έκαναν αλλά δεν το εφάρμοσαν γιατί η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει με τις συνέπειες και τις κυρώσεις που βάζεις. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Επίσης δείχνει η κατάσταση πως με την υποχρεωτικότητα δεν θα μπορέσεις να πάρεις αυτό που θα έπρεπε να γίνει. Είναι κρίσιμο να είμαστε συγκρατημένοι στους αριθμούς που αναφέρουμε γιατί είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή”.

Για την εκκλησία και τους ελέγχους για τους οποίους δήλωσε αναρμόδια η Ιερά Σύνοδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

  • “Σε ο,τι αφορά την υποχρεωτικότητα σας απάντησα προηγουμένως. Ο συμπολίτης μας που θα πάει σε Εκκλησία υποχρεούται να έχει ράπιντ τεστ μαζί του για τη προστασία τη δική του και των γύρω του. Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα και θα τη περιφρουρήσει δειγματοληπτικά στο μέτρο του δυνατού και πρέπει και η Εκκλησία να βοηθήσει με τις δυνάμεις που έχει. Οπουδήποτε έχουν επιβληθεί μέτρα τα όργανα της Πολιτείας κάνουν τους ελέγχους τους. Αν δεν έχουν τεστ οι πιστοί θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό. Ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μια σειρά από λόγους, μη ψάχνουμε για γωνίες ρήξης και συγκρούσεων, το θέμα είναι πώς θα πείσουμε τον κόσμο, και οι Κληρικοί πρέπει να βοηθήσουν με πειθώ”.

“Στην εστίαση το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι αποτελεσματικό”, πρόσθεσε και επανέλαβε πως η χώρα δεν θα πάει σε lockdown καθώς μόνο η Αυστρία έχει κάνει κάτι τέτοιο, για την ώρα.

“Δε φαίνεται στο επόμενο διάστημα πως θα αναγκαστούμε να πάμε σε lockdown. Θα συνεχίσουμε με τα μέτρα που έχουμε και κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Πλην της Αυστρίας δεν έχουμε άλλο οριζόντιο κλείσιμο”.

Για τα Χριστούγεννα, τέλος είπε:

  • “Σε ο,τι αφορά τους εμβολιασμένους ισχύουν τα γενικά μέτρα. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύουν οι περιορισμοί. Ο covid είναι εδώ αλλά η αγορά και η κοινωνία δεν θα κλείσουν”.