Ελασσόνα: Από το 1766 είχε να κάνει σεισμό στην περιοχή

 Ελασσόνα: Από το 1766 είχε να κάνει σεισμό στην περιοχή

Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός που έγινε το μεσημέρι στη βόρεια Θεσσαλία ήταν ο κύριος σεισμός, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης.

«Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ ο σεισμολόγος.

«Ισως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5 αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο» συνέχισε.

Είχε γίνει σεισμός στην περιοχή πριν 250 χρόνια

Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής ο κ. Καρακαΐσης επισήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας».

Αναφορικά, άλλωστε, με τις επιπτώσεις του σεισμού, σχολίασε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Αν τα κτίρια έχουν τρωθεί, θα έχουν τρωθεί σε σχετικά εμφανή σημεία και θα είναι εύκολο να εξεταστούν από τους μηχανικούς» είπε και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί ότι έχει μειωθεί η αντοχή κτιρίων, αυτά δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να περάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για τον σχετικό έλεγχο.

Σκηνές στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Σκηνές στο γηροκομείο Λάρισας

Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος. Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Αιτήματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση μετά τον σεισμό

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Σχετικά Άρθρα