• 6 Δεκεμβρίου, 2021

Ελ. Κουντουρά: Οι ενέργειες της ΕΕ για την ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα του τουρισμού

 Ελ. Κουντουρά: Οι ενέργειες της ΕΕ για την ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα του τουρισμού

Τη βιωσιμότητα των προορισμών αλλά και των επιχειρήσεων θέτει σε προτεραιότητα η Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν συνολικά αλλά και σε βάθους χρόνου. Για τις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, με αφορμή τη συμμετοχή της στο συνέδριο To Συνέδριο «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική́ Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές».

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ΤRAN, και μέλος Eιδικής Ομάδας για τον Τουρισμό Tourism Task Force, διαμόρφωσα κρίσιμες θέσεις σε εκθέσεις και ψηφίσματα, που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει υποβάλει στην Κομισιόν και το Συμβούλιο, πιέζοντας για τη γενναία στήριξη του τουρισμού και την ασφαλή επανεκκίνησή του. Είναι κρίσιμη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προορισμών, την επιβίωση όλων των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, τη στήριξη των θέσεων εργασίας και όλων των κλαδικών επαγγελμάτων που στηρίζονται στον τουρισμό», σημείωσε η κ.Κουντουρά.

«Σε έκθεση που με πρωτοβουλία μου και μετά από πρότασή μου εκπόνησε η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και αποτελεί σήμερα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητήσαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτίσει την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό και να δημιουργηθούν νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για τη διαχείριση των κρίσεων και νέοι οργανισμοί για την ανάπτυξή του. Προτρέψαμε επίσης τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταρτίσουν εθνικά και περιφερειακά σχέδια για το βιώσιμο τουρισμό με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε όχι μόνο να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για να προχωρήσουν σημαντικά έργα και επενδύσεις στον τουρισμό», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται και θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το σχέδιό της για τον οδικό χάρτη μετάβασης του τουρισμού, με κεντρικούς άξονες τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, και την ανθεκτικότητα. Ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα παρουσιαστεί και η ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό μέχρι το 2030 και το 2050.

«Στις προτεραιότητες μας είναι συγκεκριμένες πολιτικές και σχέδιο δράσης για να καλύψουμε το στόχο των σχεδόν μηδενικών εκπομπών αερίου από τις μεταφορές μέχρι το 2050, την καθολική εφαρμογή μέσα σε αυτήν την δεκαετία πράσινων πολιτικών όπως η κυκλική οικονομία, η μείωση και διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων, η ευρεία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα τουριστικά καταλύματα και τους προορισμούς, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θετικών προοπτικών απασχόλησης και καριέρας, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, και την πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους ειδικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον»επεσήμανε.

Αυτήν την περίοδο, το προσχέδιο για τη βιώσιμη μετάβαση του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρτίζεται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν DG GROW, μετά από τη διαβούλευση με τους ευρωβουλευτές αλλά και ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.