• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσαλλονίκη – Στο 32% η θετικότητα!- Έκτακτη σύσκεψη με Κικίλια – Η αλήθεια για το ΑΧΕΠΑ

 Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσαλλονίκη – Στο 32% η θετικότητα!- Έκτακτη σύσκεψη με Κικίλια – Η αλήθεια για το ΑΧΕΠΑ

Η Θεσσαλονίκη βράζει και τα μηνύματα για τη διασπορά του ιού είναι δυσοίωνα, όπως δυσοίωνα είναι και τα μηνύματα από τα νοσοκομεία τα οποία έχουν πληρότητα 100% σε απλές και κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID.

Είναι χαρακτηριστικά ότι στο ΑΧΕΠΑ όσα είπε ο Θανάσης Τσιούλης (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ): “Ξεκινάμε εφημερία με 0 κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όρια μας . Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει” είπε μεταξύ άλλων ενώ σε ερώτηση αν φθάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα διασωληνωθεί απάντησε:

  • “Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια.. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος . Υπάρχει κορεσμός”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΟΥΛΗΣ (vid)

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του νοσοκομείου ανέφερε πώς «η έναρξη της σημερινής εφημερίας (σσ χθες Τρίτη) έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σήμα κινδύνου: Κορεσμός και στον Ερυθρό Σταυρό

Πάντως πηγές στο ΑΧΕΠΑ ανέφεραν ότι οι κλίνες αυτές ήταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και ότι

Συναγερμός στο Υπ. Υγείας

Το θέμα έχει προκαλέσει συναγερμό στο Υπ. Υγείας και σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των ΥΠΕ στις 09:30.

Η διασπορά του κορονοϊού στην τοπική κοινότητα έχει υπερβεί κατά πολύ ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς των επιστημόνων. Στην πρεμιέρα της συμμετοχής του στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε χθες ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει στο 32%.

«Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος» τόνισε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προσέξαμε».