• 21 Ιανουαρίου, 2022

Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Πλεύρης: “Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα” – Μπορεί να φτάσουν και τις 20.000- Στο τραπέζι νέα μέτρα

 Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Πλεύρης: “Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα” – Μπορεί να φτάσουν και τις 20.000- Στο τραπέζι νέα μέτρα

Περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά θα έχουμε σήμερα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα κυμανθεί πάνω από 15.000. 

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως από το πρωί της Τρίτης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 550.000 τεστ, στα οποία εντοπίστηκαν 15.000 κρούσματα, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει αν τα μέτρα θα ισχύσουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Νικολάου, Πρεζεράκος εκτός… – Τι σηματοδοτεί ο μεγάλος ανασχηματισμός των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων

«Πάρα πολύ νέος κόσμος αυτή τη στιγμή νοσεί. Και θα νοσήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Αν λοιπόν οι έφηβοι αισθανθούν πως έχουν εκτεθεί, τότε να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες του καθώς σε αυτές τις ηλικίες η παραλλαγή Όμικρον παραμένει επικίνδυνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Επισήμανε πως στην Αττική υπάρχει αύξηση 200-300% στα κρούσματα, νούμερα που δεν έδινε η μετάλλαξη Δέλτα.«Είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυριάρχη» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο η Όμικρον θα αποτελεί το μοναδικό στέλεχος που «θα μας απασχολεί».

Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως το Σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν έχει δεχθεί περισσότερη πίεση, εξαιτίας της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον αγγίζει ήδη το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην Αττική. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας τόνιζε πως εξετάζεται η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας για την αναμνηστική δόση, ενώ δεν απέκλεισε το ίδιο να συμβεί και με την πρώτη δόση για τις νεότερες ηλικίες.

Το 50% των κρουσμάτων είναι μέχρι 39 ετών, ενώ μόλις το 6% είναι στις ηλικίες πάνω των 60 ετών.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως από τα self tests έχουν εντοπιστεί το 30% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, καλώντας όσους έχουν εκτεθεί ή νιώθουν κάποια δυσφορία να τα χρησιμοποιήσει.