Εκτιμήσεις για συρρίκνωση-ρεκόρ της γερμανικής οικονομίας

 Εκτιμήσεις για συρρίκνωση-ρεκόρ της γερμανικής οικονομίας

«Δεν είναι απίθανο η κρίση να τραβήξει περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε και να οδηγήσει σε πάγωμα της παραγωγής», σχολίασε οικονομολόγος του Ifo. Δύσκολο να αποτρέψει η κυβέρνηση τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά 9,8% το β’ τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1970, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με τα κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας.

Πρόκειται για πτώση διπλάσια από αυτήν που είχε δει η Γερμανία το α’ τρίμηνο του 2009, όταν βρίσκονταν στα πρόθυρα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνουν τα ινστιτούτα, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δεν είναι απίθανο η κρίση να τραβήξει περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε και να οδηγήσει σε πάγωμα της παραγωγής», σχολίασε ο οικονομολόγος του Ifo, Timo Wollmershaeuser. «Σ’ αυτό το σενάριο η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη πιο αργή. Θα είναι επίσης πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να αποτρέψει τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Τα κορυφαία οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα προβλέπουν πως η οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά 1,9% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

«Η πανδημία του κοροναϊού πυροδοτεί μια βαθιά ύφεση στη Γερμανία», αναφέρουν τα ινστιτούτα, οι προβλέψεις των οποίων αποτελούν τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης. Σημείωσαν πως υπάρχει σημαντικό πτωτικό ρίσκο στις προβλέψεις τους.

Ο κ. Wollmershaeuser σημείωσε πως τα περιοριστικά μέτρα προκαλούν μια κρίση κατανάλωσης και πρόσθεσε πως η ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα θα αυξηθεί όταν οι χώρες χαλαρώσουν τα δικά τους shutdown.

Τα ινστιτούτα προβλέπουν επίσης πως η ανεργία στη Γερμανία πιθανότατα θα αγγίξει το 5,9% στο αποκορύφωμά της.

Εκτιμούν πως ο αριθμός των ατόμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα βραχυχρόνιας εργασίας –ένα είδος κρατικής βοήθειας που επιτρέπει στους εργοδότες να μειώσουν τα ωράρια εργασίας των υπαλλήλων τους κατά τη διάρκεια οικονομικών κάμψεων προκειμένου να παραμείνουν στα μισθολόγια- πιθανότατα θα αυξηθούν σε 2,4 εκατομμύρια, έναντι 1,4 εκατομμυρίων εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό την άνοιξη του 2009.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα