• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Έκθεση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με τα Ιστορικά Αρχεία της ΕΕ, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

 Έκθεση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με τα Ιστορικά Αρχεία της ΕΕ, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του  Υπουργείου Εξωτερικών συνδιοργανώνει με τα Ιστορικά Αρχεία της ΕΕ (εδρεύουν στη Φλωρεντία) έκθεση εγγράφων με τίτλο «Η Ελλάδα στην Ευρώπη, 1981-2021. Εορτάζοντας 40 χρόνια από την ένταξη».

Τα έγγραφα της έκθεσης προέρχονται από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και από τα Ιστορικά Αρχεία της ΕΕ, και η παρουσίασή τους πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό και προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών της συμμετοχής της χώρας στην Ένωση. Τέλος, τα Διπλωματικά Αρχεία της Ιταλίας και της Γαλλίας, τα Αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» έχουν συνεισφέρει στην έκθεση με τεκμήρια που παραχώρησαν.

Στόχος της έκθεσης είναι να ενισχυθεί η γνώση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να προκληθεί διάλογος σχετικά με την πρόσφατη ιστορία της ΕΕ και το μέλλον της.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Σταθμός Μετρό Κεραμεικός), από 10-22 Νοεμβρίου 2021 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00).

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.