Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ: Έως και 35% μείωση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω κοροναϊού!- Οι προβλέψεις παγκοσμίως

 Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ: Έως και 35% μείωση του ελληνικού ΑΕΠ λόγω κοροναϊού!- Οι προβλέψεις παγκοσμίως

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  δημοσίευσε τη Δευτέρα μια έκθεση που αξιολογεί την αρχική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα των μέτρων περιορισμού που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η δημόσια υγεία είναι το κύριο μέλημα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τους περιορισμούς για τα ταξίδια και την κυκλοφορία θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο της παραγωγής, των δαπανών των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων επενδύσεων και του διεθνούς εμπορίου.
Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τον αντίκτυπο σε αυτές από τα περιοριστικά μέτρα από την ανάλυση των τομεακών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης σε ολόκληρη την οικονομία, με την προϋπόθεση συχνές ανεπιθύμητες σε κάθε τομέα και οι δαπάνες τύπου.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αρχική επίπτωση του κλεισίματος είναι μεταξύ ενός πέμπτου και του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται κατά το ένα πέμπτο. Αυτό λαμβάνει υπόψη μόνο τον αρχικό άμεσο αντίκτυπο και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

© OECD graph - The initial impact of containment measures will be felt worldwide

Επίσης, αυτό είναι μόνο η επίπτωση στα επίπεδα παραγωγής. Οι ευρύτερες επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ θα εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, με τη διάρκεια που είναι πρωταρχική επιρροή, πώς άλλοι τομείς της οικονομίας θα ανταποκριθεί και τα αντισταθμιστικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο των επιπτώσεων υπερτερεί αυτό που είχε βιώσει η παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009.
Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη λαμβάνει συγκεκριμένους τομείς και προσαρμόζει την έξοδο με βάση το επίπεδο της διασπάσεως με παραδοχές της μείωσης μεταξύ 50 και 100 τοις εκατό.
Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τα ταξίδια και τον τουρισμό που έχουν σταματήσει, ή κομμωτές και αγορά κατοικίας, εστιατόρια και κινηματογράφους που είναι κλειστή, μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα που έχει σταματήσει ή μερική επιπτώσεις, όπως την κατασκευή που είναι λιγότερο εντάσεως εργασίας.

Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία σε όλες τις χώρες-μέλη της, η χώρα που επλήγη περισσότερο, όταν μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, όπου η επίδραση φαίνεται να φθάνει στο 35 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ακολουθείται από το Μεξικό, τη Γερμανία και την Ισπανία και τη Σουηδία απέχει ελάχιστα από το 30 τοις εκατό.

Πρέπει να σημειωθεί, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου της ύφεσης, ότι από το 2010 έως το 2014 (με την εφαρμογή του πρώτου και δεύτερου μνημονίου), η ελληνική οικονομία είχε υποστεί απώλεια περίπου του 25% του ΑΕΠ της. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, τώρα, κάνει λόγο για μείωση ακόμα μεγαλύτερη!

© OECD graph - Partial or complete shutdowns will be felt across the economy

Για τις Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε μόλις πάνω από το 25 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το λιγότερο αντίκτυπος αναμένεται στην Ιρλανδία σε σχεδόν 15 τοις εκατό.

Η προσέγγιση της μελέτης για τις δαπάνες ρίχνει μια ματιά στις καταναλωτικές δαπάνες, προσδιορίζοντας τα είδη που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο. Με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν, φυσικά, ρούχα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και πακέτα διακοπών.
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και δεν θα φάνε έξω ή θα ξοδεύουν χρήματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ απαραίτητη δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τη συνολική μείωση των καταναλωτικών δαπανών να είναι περίπου κατά ένα τρίτο σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες.

Σχετικά Άρθρα