• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Εκτελέστηκε ο Ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί – Αντιδράσεις από τη ΔΟΕ

 Εκτελέστηκε ο Ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί – Αντιδράσεις από τη ΔΟΕ

Εκτελέστηκε σήμερα ο Ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί καταδικασμένος έπειτα από ομολογία του -την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε αποτέλεσμα βασανισμού-, ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνές κύμα αλληλεγγύης, αλλά και  την αντίδραση ακόμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει την διεθνη κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε σήμερα το πρωί σε φυλακή του Σιράζ κατ’ εφαρμογή του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος «των γονέων και της οικογένειας του θύματος».

Ο παλαιστής υποστήριζε ότι ομολόγησε έναν φόνο που δεν έκανε, επειδή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος του δήλωνε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ενοχή του.

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν διαψεύδουν τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων. Την περασμένη Τρίτη, μια διεθνής ένωση που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές απαίτησε να αποκλειστεί το Ιράν από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις αν προχωρούσε στην εκτέλεση του Αφκαρί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να μην τον εκτελέσει.

«Σοκαρισμένη» η ΔΟΕ από την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά τη γνωστοποίηση της εκτέλεσης του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΔΟΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εκκλήσεις αθλητών από όλο τον κόσμο και όλη η παρασκηνιακή δουλειά της ΔΟΕ, μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράν, τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης και την Ομοσπονδία Πάλης του Ιράν, δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Ο 27χρονος Αφκαρί, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

Με πληροφορίες, ΕΡΤ, Ναυτεμπορικη, the guardian, al jazeera