Έκτακτο σχέδιο για την Όμικρον – Οι αποφάσεις για τις γιορτές και το… νέο χρόνο

 Έκτακτο σχέδιο για την Όμικρον – Οι αποφάσεις για τις γιορτές και το… νέο χρόνο

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον στην Ευρώπη αλλάζει άρδην τα δεδομένα για πολλά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ολλανδία ανακοίνωσε σκληρό lockdown εν μέσω Χριστουγέννων και ο δήμαρχος του Λονδίνου προεξοφλεί αντίστοιχες αποφάσεις και εκεί. Κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν ότι από τα μέσα Ιανουαρίου η εν λόγω ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού θα έχει επικρατήσει και στην χώρα μας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ως τότε η κυβέρνηση επιδίδεται σε «κυνήγι» του χρόνου με στόχο ως τις πρώτες δυο εβδομάδες του 2022 να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί. Βάσει των έως τώρα δεδομένων για την Όμικρον η πλειοψηφία των μολύνσεων σε εμβολιασμένους περνά ήπια στο σπίτι , συνεπώς θεωρείται ότι με όπλο τον εμβολιασμό θα μειωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ.

Tην Κυριακή το απόγευμα ο πρωθυπουργός προήδρευσε της καθιερωμένης σύσκεψης για την πανδημία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σήμερα το πρωί μεταβαίνει στη Σόφια. Στη σύσκεψη μετείχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μελέτης του καθηγητή για την θνητότητα στις ΜΕΘ, αλλά και το μπαλάκι ευθυνών, που ακολούθησε για το ποιος την παρέλαβε τελικά.

Δεν αποφασίστηκαν νέες παρεμβάσεις ως τις γιορτές αλλά τηρείται στάση αναμονής και δεν αποκλείεται μετά την σύσκεψη των ειδικών την Τετάρτη να χρειαστεί παρέμβαση ως προς τους διαγνωστικούς ελέγχους. Στις τελευταίες συσκέψεις έχει συζητηθεί η πιθανότητα αύξησης των διαγνωστικών ελέγχων για να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι στην εργασία τους, ίσως και με την προσθήκη ενός επιπλέον μοριακού –και όχι rapid- τεστ την εβδομάδα. 

Εκτιμήθηκε ότι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στα σύνορα για τους ταξιδιώτες με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ,  θα δώσουν χρονικές ανάσες. Αναμφίβολα η αυτοπρόσωπη παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου ήταν και ένα σήμα ότι δεν άλλαξε κάτι στις σχέσεις του καθηγητή με την κυβέρνηση μετά τα τελευταία γεγονότα. Εξάλλου το mea culpa Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ότι δεν ήταν εύστοχη η φράση του ότι “δεν έχει διαφορά για τους νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ”, εκτιμάται από τους στενούς του συνεργάτες ότι έβαλε τα πράγματα στην σωστή κατεύθυνση.

  • «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών» περιέγραψε την στόχευση της Κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA το Σαββατοκύριακο.

Η επιστράτευση του προστίμου των 100 ευρώ έχει ως τώρα οδηγήσει 140.000 πολίτες άνω των 60 ετών στην απόφαση να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο από τους σχεδόν μισό εκατομμύριο, που είναι ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα των 50+ παραμένει πάντα ως επιλογή στο συρτάρι για τον Ιανουάριο σε περίπτωση σοβαρής υποτροπής της πανδημίας.

Τα ρεβεγιόν, οι εκδρομές και ο αυξημένος συγχρωτισμός τις γιορτινές μέρες είναι ο υπαρκτός φόβος για πυροδότηση νέας έξαρσης μετά την Πρωτοχρονιά. Oι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι για τις μαζικές εκδηλώσεις και συναυλίες, που παραδοσιακά προγραμματίζουν δήμοι σε μεγάλες πλατείες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Κυβέρνηση έχει περιθώρια αναθεώρησης του καθεστώτος πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για τους ανεμβολίαστους. Αρκετοί επιστήμονες μάλιστα ζητούν η επιστροφή στο γραφείο μετά τις αργίες των γιορτών να γίνει για όλους ανεξαιρέτως με διαγνωστικό τεστ, σκέψη που ακόμη  δεν «περπατάει» στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς δεν θα συμβάδιζε με την κεντρική φιλοσοφία ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα υπόκεινται σε επιβαρύνσεις και εμπόδια.

Σχετικά Άρθρα