Φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων στα 1.700 σήμερα

 Φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων στα 1.700 σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αξιολογηθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παραμένουν ανησυχητικά για την Αττική. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι σήμερα Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευθεί στα 1.700.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι τα κρούσματα κοροναϊού σήμερα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1.000, με πληροφορίες να αναφέρουν πως μπορεί να φτάσουν τα 1.700.

Σταμπουλίδης: Κανονικά delivery και take away σε ενδεχόμενο lockdown

Αιφνιδιασμός Γεωργιάδη για την εισήγηση Κικίλια: Δεν ξέρω πρακτικά τι σημαίνει το γενικευμένο lockdown – To click away δεν έχει επιβαρύνει

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και στην θυελλώδη σύσκεψη της Επιτροπής την Παρασκευή, από μερίδα λοιμωξιολόγων, είναι το ολικό lockdown.

Πώς φτάσαμε εδώ

Η σύσκεψη έρχεται μετά την δημόσια δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, βρίσκεται στο παραπέντε, καθώς η εικόνα είναι απογοητευτική.

Το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διαδέχονταιο η μία την άλλη με αποτέλεσμα το Σύστημα Υγείας να πιέζεται, ενώ παρουσιάζεται και μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία οδηγήσουν στην απόφαση για σκληρό lockdown το λιανεμπόριο θα βάλει ξανά λουκέτο, ενώ θα κλείσουν για ακόμα μία φορά τα σχολεία και οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα με τηλεργασία.

Ανησυχία και για τη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. 

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι’ αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».    

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης. 

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.
Στο διάγραμμα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η αύξηση του ιικού φορτίου σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Χρήστος Σταθόπουλος