“Έκρηξη” των τιμών στο φυσικό αέριο μετά την δήλωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια από τις “μη φιλικές χώρες”

 “Έκρηξη” των τιμών στο φυσικό αέριο μετά την δήλωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια από τις “μη φιλικές χώρες”

Στα ύψη εκτόξευσαν εκ νέου τις τιμές του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις “μη φιλικές χώρες”, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων αποθηκευμένου φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση φυσικού αερίου σε “μη φιλικές”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Politico: Ο Μητσοτάκης γκρέμισε τις γέφυρες με τη Ρωσία, αναστατώνοντας τους Έλληνες

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης “της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”.

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου οδήγησε την τιμή του βρετανικού συμβουλαίου παράδοσης την επόμενη ημέρα σε άλμα 18%, στις 259,50 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε κατά 15% στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε “άλμα” κατά 16% στα 113,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Μανώλης Δράκος