• 22 Ιανουαρίου, 2022

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Κύματα τσουνάμι μισού μέτρου στις ακτές

 Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Κύματα τσουνάμι μισού μέτρου στις ακτές

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τόνγκα καθώς εξερράγη το ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai .

Τοπικά βίντεο δείχνουν κύματα να βγαίνουν στις ακτές και στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου, να δημιουργούν ένα σκοτεινό και απόκοσμο τοπίο στο κύριο νησί Tongatapu.

Το ηφαίστειο ήταν ενεργό από τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά κηρύχθηκε αδρανές στις 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την New Zealand Herald, τα κύματα έχουν ήδη διαλύσει σπίτια, ιδιοκτησίες και μία εκκλησία.

Η Μέρε Ταούφα είπε ότι βρισκόταν μέσα στο σπίτι της με την οικογένειά της και ετοιμαζόταν για το δείπνο όταν άκουσαν και ένιωσαν την έκρηξη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. «Ήταν τεράστια, το έδαφος σείστηκε, το σπίτι μας έτρεμε. Ήρθε σε κύματα, ο μικρότερος αδερφός μου νόμιζε ότι έσκαγαν βόμβες κάπου κοντά μας».

Και συνέχισε: «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κρυφτούμε κάτω από το τραπέζι. Άρπαξα τη μικρή μου αδερφή και φώναξα στους γονείς μου και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο». Όπως είπε λίγο αργότερα, το σπίτι γέμισε με νερό.