• 25 Ιανουαρίου, 2022

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 1ου γύρου – Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη, η αντίδραση Παπανδρέου και οι εκτιμήσεις για τον 2ο γύρο

 Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 1ου γύρου – Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη, η αντίδραση Παπανδρέου και οι εκτιμήσεις για τον 2ο γύρο

Η αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων αλλά κυρίως η καθαρή επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος πρώτευσε με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Γιώργος Παπανδρέου, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ δημιουργώντας ήδη πολιτικά συμπεράσματα για το δεύτερο γύρο αλλά και γενικότερα. Είναι φανερό ότι συνολικά ο χώρος του ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ αποκτά νέα δυναμική μέσα από την εκλογική διαδικασία. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί προεκλογικά για την σημασία που είχε η επιλογή της εκλογής της ηγεσίας του κόμματος από την βάση.

Η θεαματική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών δείχνει ουσιαστικά αυτή τη δυναμική.

Από 212.000 πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία του 2017, έφθασαν φέτος τους 270 χιλιάδες. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 28% που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη πολιτικής επιρροής. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εκλογική επίδοση του ΚΙΝ.ΑΛ αφού με 212.000 ψηφοφόρους το 2017 συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 8,!% και 457.623 ψήφους.

Αν η τάση αυτή διατηρηθεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορούσε το ΚΙΝ.ΑΛ να γίνει το κόμμα με ρόλο ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού και καθοριστικό παράγοντα στα μετεκλογικά σενάρια. Αυτά που δυνητικά θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από μία εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το δεύτερο είναι ότι η ενίσχυση της συμμετοχής επιδρά καταλυτικά και στην πολιτική συνοχή του κόμματος καθώς αφενός είναι εντολή ενότητας αφετέρου λειτουργεί αποτρεπτικά για σκέψεις φυγής και διάσπασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όσον αφορά τους υποψηφίους και καταρχάς τον νικητή του πρώτου γύρου Νίκο Ανδρουλάκη, το σύνθημα της «ανανέωσης» ήταν το βασικό της υποψηφιότητάς του Κρητικού πολιτικού.

Στο επιτελείο Παπανδρέου επικρατεί προβληματισμός. Ο πρώην πρωθυπουργός με την απρόσμενη «κάθοδό» του στην εκλογική διαδικασία ανανέωσε το ενδιαφέρον των πολιτών για τα τεκταινόμενα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Η συμμετοχή του φαίνεται πώς συνέβαλε αποφασιστικά στην επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος όπως φάνηκε από την αυξημένη συμμετοχή.

Έτσι λοιπόν τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει με τις αποφάσεις του ο πρώην πρωθυπουργός είναι το αν «έχει παρακάτω» και αν η συμβολή του στην ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛ μπορεί, ίσως, να ολοκληρωθεί σε αυτό το σημείο. Το πώς αντιλαμβάνεται την συνέχεια θα φανεί φυσικά το επόμενο διάστημα.

Στα επιτελεία των υποψηφίων, αλλά και ευρύτερα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα γίνει στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Το «μεγάλο φαβορί» είναι αδιαμφισβήτητα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όχι μόνον γιατί βρέθηκε στην πρώτη θέση στον α’ γύρο αλλά κυρίως γιατί είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους των υπόλοιπων υποψηφίων.

Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι το ότι κατά την προεκλογική περίοδο φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις τόσο από τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με την Νέα Δημοκρατία όσο και με το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην ίδια περίοδο απέφυγε τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου περνά στον δεύτερο γύρο με ένα σημαντικό ποσοστό, έχει όμως πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει έναντι του συν-υποψηφίου του. Επίσης δεν φαίνεται να έχει το «μομέντουμ», όπως τη περίοδο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Η λογική λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο θα μπορέσει να προσελκύσει κάποιους από τους ψηφοφόρους που προτίμησαν στον πρώτο γύρο τον Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συνυπήρξαν στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Πολλά ασφαλώς θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα δώσουν οι 4 υποψήφιοι που δεν περνούν στον δεύτερο γύρο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ίσως ο υποψήφιος με το πιο αιχμηρό και σαφές πολιτικό προφίλ στην προεκλογική περίοδο: Όχι μόνον ήταν ο εκφραστής του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου αλλά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο σύμπραξης του Κινήματος Αλλαγής με την Νέα Δημοκρατία.