Εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν ο νικητής των εκλογών με ποσοστό κοντά στο 30% – Θα αναμετρηθεί με Λεπέν στον δεύτερο γύρο

 Εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν ο νικητής των εκλογών με ποσοστό κοντά στο 30% – Θα αναμετρηθεί με Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο κ. Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε κάτι παραπάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κυρία Λεπέν κάλεσε “όλους όσοι δεν ψήφισαν” τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της κυρίας Λεπέν, κατά εταιρείες ερευνών.

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την είσοδό του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη συγκρότηση ενός “μεγάλο κινήματος ενότητας και δράσης”, τονίζοντας ότι δεν θέλει η χώρα του να καταλήξει να έχει συμμάχους μόνο λαϊκιστές και ξενοφοβικούς.

“Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. “Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το έργο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας της Γαλλίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας”.

“Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ δεσμεύτηκαν να εργαστούν δίπλα μου για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα ενότητας και δράσης” συνέχισε ο Μακρόν. “Θέλω να χαιρετίσω όλους τους υποψηφίους που ήταν παρόντες στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί επίσης να “προσεγγίσει όλους όσους θέλουν να εργαστούν για τη Γαλλία”: “Είμαι έτοιμος να επινοήσω κάτι νέο για να συγκεντρώσω διαφορετικές ευαισθησίες για να οικοδομήσω ένα υπέροχο κίνημα μαζί τους”.

Και συνέχισε: “”Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε. Η συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Θέλουμε μια ανεξάρτητη Γαλλία επειδή είναι ισχυρή οικονομικά, οικολογικά, αγροτικά και πολιτιστικά; Θέλουμε μια Γαλλία η οποία, μέσω της οικολογίας, θα έχει μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους; Θέλουμε μια Γαλλία που συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη, τη λογική, την ικανότητα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια;”, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος.

“Θέλω μια Γαλλία που παλεύει αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά όχι μια Γαλλία που εμποδίζει τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους να τρώνε σύμφωνα με τις (εντολές) της θρησκείας τους. Θέλω μια Γαλλία που είναι μέρος μιας ισχυρής Ευρώπης, όχι μια Γαλλία που αφήνει την Ευρώπη με συμμάχους μόνο τη διεθνή των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών”, κατηγόρησε την Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, η ακροδεξιά Λεπέν ανέφερε ότι θα βάλει “σε τάξη τη χώρα μέσα σε 5 χρόνια”, καλώντας όσους δεν ψήφισαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο, να την στηρίξουν στον δεύτερο. «Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κυρία Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας».

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζακ Λιν Μελανσόν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο. Αφού επέκρινε το σύστημα που υποχρεώνει τους πολίτες να “επιλέξουν τον λιγότερο κακό ανάμεσα σε δύο κακούς, επεσήμανε ότι “δεν πρέπει να ψηφίσετε την Λεπέν”.

“Γνωρίζω τον θυμό σας αλλά μην υποκύψετε σε αυτόν. Μην αφήσετε τον θυμό σας να σας οδηγήσει σε ενέργειες που θα ήταν ανεπανόρθωτες. Η Λεπέν δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο”, είπε χαρακτηριστικά.

Παναγιώτης Δρίβας