Εισήγηση ειδικών για την πλήρη άρση μέτρων – Τι ισχύει από την 1η Μαΐου – Αλλάζει τα δεδομένα η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

 Εισήγηση ειδικών για την πλήρη άρση μέτρων – Τι ισχύει από την 1η Μαΐου – Αλλάζει τα δεδομένα η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να δώσει την τελική εισήγηση σχετικά με την απελευθέρωση από τους περιορισμούς, από 1ης Μαΐου όμως το ενδεχόμενο κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά μπορεί να επιβάλλει περαιτέρω επίβλεψη.

Όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, η άρση των μέτρων θεωρείται μια λογική εξέλιξη. Η πανδημία κορονοϊού αποκλιμακώνεται ραγδαία, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη σημαντική υποχώρηση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω covid. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια εβδομάδα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 22,2% και διαμορφώθηκαν στις 1232 σε επίπεδο επταημέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αριθμό νέων εισαγωγών είχαμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όταν ξεκινούσε η έντονη επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία προκαλούσε υψηλή νοσηρότητα.

Η αποκλιμάκωση των νέων εισαγωγών έχει άμεσο αντίκτυπο και στις διασωληνώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνονται. Όπως είδαμε χθες, καταγράφηκαν 267 διασωληνωμένοι ασθενείς, που αποτελούν το χαμηλότερο αριθμό μετά τις 18 Αυγούστου.

Το στοίχημα είναι να δούμε και μείωση στους θανάτους, οι οποίοι μειώνονται πιο αργά και την τελευταία εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 40 την ημέρα. Όμως με βάση και τα παραπάνω στοιχεία θεωρείται βέβαια ότι θα αποκλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη κι έτσι είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσο έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ειδικότερα:

  • Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται.
  • Σήμερα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Σήμερα αναμένονται οι επικαιροποιημένες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψη και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι σχετικές αναφορές είναι πιθανόν να δρομολογήσουν νέες συστάσεις.

Παναγιώτης Δρίβας