• 23 Ιανουαρίου, 2021

Εισαγγελική παρέμβαση για το ελληνικό Μπέργκαμο: Κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας, στο επίκεντρο η επιτροπή ειδικών και οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

 Εισαγγελική παρέμβαση για το ελληνικό Μπέργκαμο: Κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας, στο επίκεντρο η επιτροπή ειδικών και οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Μετά την αυτεπάγγελτη έρευνα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, κλήθηκε για κατάθεση ως πρώτος μάρτυρας της σχηματισθείσας δικογραφίας στα μέσα Νοεμβρίου ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες που μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε «Μπέργκαμο», θέτοντας ξεκάθαρα στο μικροσκόπιο την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου προς τον διενεργούντα την έρευνα ήταν η «αναζήτηση ευθυνών λοιμωξιολόγων», βάζοντας στο κάδρο την επιτροπή των ειδικών που δεν εισηγήθηκε μέτρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης την ώρα που συνάδελφοί τους επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου. Αν βεβαίως τα στοιχεία που θα προκύψουν από την επείγουσα εισαγγελική έρευνα (μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα) δείξουν και προς άλλες κατευθύνσεις, το αντικείμενό της θα διευρυνθεί.

Στις 11 Νοεμβρίου ο κ. Καπραβέλος μίλησε σε πρωινή εκπομπή του Αnt1. Κατέστησε σαφές πως οι δυνάμεις του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είχαν ήδη υπερβεί τα όριά τους και άφησε αιχμές για υποστελέχωση, συμπεραίνοντας ότι «χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί». Τα λόγια αυτά φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες αργότερα κλήθηκε να δώσει κατάθεση. Κατά τα λεγόμενά του, η έρευνα της εισαγγελίας επικεντρώθηκε σε τρία απλά και ουσιώδη ερωτήματα. Πρώτον, τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει· δεύτερον, πότε έπρεπε να γίνει και, τρίτον, ποιοι ευθύνονται.

Σύμφωνα η έρευνα εστιάζει στον ρόλο της επιστημονικής επιτροπής των ειδικών με γνώμονα όσα προηγήθηκαν και –κυρίως– όσα ακολούθησαν την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου. «Το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στην επιτροπή είναι ότι γνωμοδοτεί χωρίς επαρκή στοιχεία» σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές. Παράλληλα, τονίζουν την ανυπαρξία μέτρων θωράκισης της κοινωνίας και του ΕΣΥ, το επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού με τον ατεκμηρίωτο αλγόριθμο EVA και τα πενιχρά τεστ στις πύλες εισόδου.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για το σφοδρό δεύτερο κύμα, όπως η έρευνα του ΑΠΘ και του διευθυντή τομέα Τεχνολογιών και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών Δημήτρη Σαρηγιάννη, που επαληθεύτηκαν με την αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των νεκρών εκτός ΜΕΘ θα προκαλέσει κοινωνικό σοκ όταν τα στοιχεία έρθουν στη δημοσιότητα, κάτι που δεν θα αργήσει να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών λόγω αρμοδιότητας, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιό της πάντως θα ληφθούν υπόψη τόσο η ομολογία Αδωνη Γεωργιάδη για τους λοιμωξιολόγους που δεν εισακούστηκαν όσο και αυτά που έχουν δηλώσεις ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και οι δήμαρχοι εκπρόσωποι της ΚΕΔ και ΠΕΔΚΜ Λαζ. Κυρίζογλου και Ιγν. Καϊτετζίδη, στελέχη και οι δύο της Ν.Δ στην αυτοδιοίκηση.

Με πληροφορίες από documentonews.gr