Είναι τα σούπερ μάρκετ εστίες μετάδοσης του ιού;- Τι λένε Γκίκας Μαγιορκίνης και Αθηνά Λινού

 Είναι τα σούπερ μάρκετ εστίες μετάδοσης του ιού;- Τι λένε Γκίκας Μαγιορκίνης και Αθηνά Λινού

Για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ενώ προκαλούν συζητήσεις οι αναφορές της στους κινδύνους διασποράς στα σοέπρ μάρκετ, με αφορμή έρευνα από την Αγγλία, επί της οποίας τοποθετήθηκε και ο επιδημιολόγος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μάλιστα όπως τονίζει η κ. Λινού “πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας». Για τα μέτρα ανέφερε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η κ. Λινού χαρακτήρισε καθοριστικό να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται σε κλειστους χώρους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις νέες μελέτες στην Αγγλία όπου αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας» δήλωσε αρχικά η κ. Λινού περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Στην πρόσφατη βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία, αναφέρθηκαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μέσα από πρόσφατη βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις τελευταίες πέντε μέρες, πριν βγουν θετικοί στον ιό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κλπ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε για τα δεδομένα αυτά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί, “αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά’.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας οτι “σε δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών”. “Θα πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μέλετες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

“Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία” ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά Άρθρα