• 25 Ιουνίου, 2021

Ειδικοί: Τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς μέσα στο καλοκαίρι, αλλιώς 4ο κύμα το φθινόπωρο- Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

 Ειδικοί: Τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς μέσα στο καλοκαίρι, αλλιώς 4ο κύμα το φθινόπωρο- Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.», είπε μιλώντας στον Σκάϊ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, περιγράφοντας τον στόχο για το τείχος ανοσίας που, όπως είπε, πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στο καλοκαίρι ώστε να αποφύγουμε τις συνέπειες ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο.

Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους. Το φαινόμενο της απροθυμίας σημαντικής μερίδας πολιτών και η μείωση στους ρυθμούς εμβολιασμού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.

Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής.Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.