• 15 Ιουνίου, 2021

Ειδικά σχολεία: Δεν έκλεισαν λόγω κοροναϊού, αλλά το υπουργείο έδωσε παράταση στην σχολική χρονιά

 Ειδικά σχολεία: Δεν έκλεισαν λόγω κοροναϊού, αλλά το υπουργείο έδωσε παράταση στην σχολική χρονιά

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής για την απόφαση παράτασης του σχολικού έτους μαζί με τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχουν λόγοι διότι τα ειδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά και όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν κλειστά λόγω του κοροναϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κρίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά πλήρως αποκομμένη από τις προβλεπόμενες διατάξεις και τη διασφάλιση της λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ε. Α. Ε.

Καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τα ειδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά, σε αντίθεση με τα γενικά σχολεία, χωρίς εξειδικευμένα μέτρα προστασίας,  με κίνδυνο τις ζωές μαθητών, εργαζομένων και των οικογένειών τους και τώρα αποφασίζεται η παράταση του σχολικού έτους μαζί με τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχουν λόγοι που να αιτιολογούν αυτή την αντιφατική απόφαση.

Όπως οφείλετε να γνωρίζετε τα ειδικά σχολεία  δε σταματούν τη λειτουργία τους, όταν λήγει το σχολικό έτος για τους μαθητές, συνεχίζουν να λειτουργούν, αξιολογούν τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά και υποστηρίζουν τις οικογένειες για την ομαλή μετάβασή τους, συνεργάζονται με τα ΚΕΣΥ και τα σχολεία αποστολής. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος μετά τη λήξη των μαθημάτων για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία των ΣΜΕΑΕ για την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και την αξιολόγηση και μετάβαση των νεοεισερχόμενων μαθητών.

“Σφυροκόπημα” Θεοχάρη από το BBC για τουρισμό και εμβολιασμούς

Είναι λυπηρό για όλους εμάς που υπηρετήσαμε με σθένος τη δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  ή και αναπηρία εν μέσω πανδημίας να μην αναγνωρίζεται από το υπουργείο το έργο μας και η προσφορά μας.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να άρει την απόφαση για την παράταση του σχολικού έτους στις ΣΜΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει αδιάλειπτα το προσωπικό των ειδικών σχολείων κατά την παρούσα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και των κανόνων δικαίου.