• 13 Μαΐου, 2021

“Έφυγε” ο Δημοσθένης Δώδος

 “Έφυγε” ο Δημοσθένης Δώδος

Σε ηλικία 73 ετών πέθανε ο Δημοσθένης Δώδος, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ο εκλιπών συνελήφθη από τη χούντα το 1969, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών από το Έκτακτο Στρατοδικείο.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, καθώς και μέλος στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ.

Μέχρι το τέλος της ζωής του υπηρέτησε με πίστη τις ιδέες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας και ήταν μέλος της Ο.Μ. Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης αποχαιρετά το σ. Δημοσθένη Δώδο και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ψήφισμα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Εξάλλου, σε ψήφισμα που εξέδωσε χθες το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ. αναφέρει: Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκε σήμερα τον θάνατο του Δημοσθένη Δώδου αφυπηρετήσαντα Αν. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Ο Δημοσθένης Δώδος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στο Βερολίνο. Για την αντιστασιακή του δράση ως φοιτητής επί χούντας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Υπέμεινε βασανιστήρια και δοκιμασίες με το γνώριμο σε όλους και όλες μας απαράμιλλο σθένος του. Εργάστηκε επί χρόνια ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και κατόπιν δίδαξε στο ΑΠΘ, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και κατόπιν υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2015. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019.

Χαρισματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα αγαπητός στους/στις φοιτητές/τριες, βαθύς γνώστης της πολιτικής ανάλυσης και της εκλογικής γεωγραφίας, διανοούμενος και ενεργός πολίτης, τίμησε πολλαπλώς το ΑΠΘ και το Τμήμα μας. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, καθώς και οι Φοιτητές και Φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τον αποχαιρετούμε με αγάπη.