• 15 Απριλίου, 2021

Εφιάλτης στα νοσοκομεία: Εφημερίες πολέμου, με ρεκόρ εισαγωγών – Δραματικές εικόνες

 Εφιάλτης στα νοσοκομεία: Εφημερίες πολέμου, με ρεκόρ εισαγωγών – Δραματικές εικόνες

Στην κορύφωση της πανδημίας εισέρχεται η χώρα με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα αυξηθεί ο αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών.

Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900 – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χθες το βράδυ- και οι διασωληνωμένοι τους 674 στην επικράτεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και εξαντλώντας τις εφεδρείες.

Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική – η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του τρίτου κύματος- και άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά κι εκτός αυτών.

Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 προκαλούν ήδη αφόρητη πίεση στο σύστημα. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.

Εφημερία πολέμου στο “Γεννηματάς” – Παγώνη: “Μπήκαν ράντζα, διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες”

Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον “Ευαγγελισμό” – διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή εικόνα απ΄τον Ευαγγελισμό όπως μεταφέρθηκε μέσα από το νοσοκομείο που εφημέρευε με ανάρτηση αναισθησιολόγου, η οποία έγραψε σχετικά: «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…»

Οι ειδικοί δεν αναμένουν την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος πριν από το τέλος Μαρτίου, προδιαγράφοντας έναν δραματικό Απρίλιο για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική – αριθμός που προκαλεί τρόμο, θέτοντας ταυτόχρονα σε «κόκκινο συναγερμό» τις υγειονομικές αρχές.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία αλλά και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Γνωρίζουν πως το κύμα των ασθενών που φτάνει αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα της νόσου, έχει μολυνθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ποσοστό 10-15% όσων μολύνονται, εκδηλώνουν σοβαρή νόσο covid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ενώ το 5-7% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Στις αρχές Μαρτίου τα κρούσματα ημερησίως ήταν σε υψηλό αριθμό, αλλά δεν είχε «σπάσει» το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Με δεδομένο λοιπόν πως χρειάζονται περίπου 10-12 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος covid-19, οι αρμόδιοι αναμένουν – και προετοιμάζονται για αυτό- το επόμενο δυνατό κύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία προς το τέλος Μαρτίου.

Βαθαίνει η κρίση στο ΕΣΥ

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία: Γ, Γεννηματάς, Τζάνειο, ΓΚΝ Νίκαιας, Ελπίς, Παμμακάριστος και Αλεξάνδρα. Από την Παρασκευή άνοιξε και η αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, με τις 11 πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 4 ασθενείς με απλούς αναπνευστήρες.

Στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία στις χειρουργικές αίθουσες, ενώ το «Αττικόν» που εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί, έβγαλε εφημερία χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Δραματική ήταν και η εφημερία στον γίγαντα του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μέχρι τις 10 το βράδυ είχε μόλις 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Κανένα διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής δεν υπάρχει -για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- και στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δυναμικότητας 84 κλινών και στις δύο ΜΕΘ.

Οι γιατροί επωμίζονται όλο το βάρος της πίεσης των ελλείψεων κλινών Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, τονίζει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία”:

«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» τα νοσοκομεία και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με την αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών να έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Αυτό ισχύει ακόμα και για τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας όπως ο «Ευαγγελισμός». «Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία που ολοκληρώνεται, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια, που οι ασθενείς δεν χωράνε και διακομίζονται σε άλλα, εξήγησε ο καρδιολόγος και αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών κλινικών.

«Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας. Πιο επίκαιρο από ποτέ να μπουν στο παιχνίδι και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι κρίμα να βλέπουμε ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε ορόφους εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία με πλήρως επανδρωμένες μονάδες, με γιατρούς υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να έχουν φροντίδα που τους αξίζει. Θα έχουν πολύ καλύτερη εντός της ΜΕΘ, εκεί πρέπει να είναι ένα διασωληνωμένο περιστατικό» τόνισε.