• 31 Οκτωβρίου, 2020

Τι προβλέπει η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις- Το “κόλπο” για τις επικουρικές

 Τι προβλέπει η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις- Το “κόλπο” για τις επικουρικές

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους.

Στην σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4, Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Ουσιαστικά με την τροπολογία η κυβέρνηση κλείνει κάθε χαραμάδα ελπίδας για διεκδίκηση των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις σε όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και ανοίγει έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων με μπαράζ προσφυγών.

Εργατολόγοι: Εκβιασμός προς τους συνταξιούχους η τροπολογία της ΝΔ για τα αναδρομικά

«Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις», τονίζει ο γνωστός εργατολόγος αναφορικά με την καταβολή 1,4 δισ αντί για 3,9 δισ.

«Η σημερινή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, για καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου, εφάπαξ και εντός του 2020, εμπεριέχει πολλαπλές εξαπατήσεις, προς τους συνταξιούχους», προειδοποιεί ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο ίδιος υπογραμμίζει σε σχέση με την εξαγγελία Μητσοτάκη ότι προβλέπεται «κούρεμα πάνω από 50% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων, της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους,για κυρίες και επικουρικές συντάξεις και για τα «δώρα», ανέρχεται σε 3,9 δισ ευρώ. Συνεπώς το ποσό των 1,4 δισ. (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την «συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις.

» 2.Τα «δώρα»και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε «ανατολίτικο παζάρι».

» 3.Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν βιολογικά και οικονομικά, σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.

» 4.Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70%των χαμηλό συνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

» 5.Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και πάμφτωχων.

» 6.Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά».

Τέλος, ο Δ.Τεμπονέρας σημειώνει ότι «η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ. στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πανω απο 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Καμία συναίνεση στους βασικούς υπαίτιους για την φτώχεια όλων των συνταξιούχων».

Την πληρωμή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις ανακοίνωσε ο Κυρικάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της δαπάνης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, για την πληρωμή των αναδρομικών κυρίων, επικουρικών συντάξεων και δώρων φτάνει το 3,9 δισ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν δίνονται ούτε τα μισά. Επι της ουσίας «κουρεύονται» 2,5 δισ..

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους».

Σημειώνεται ότι απόφαση της κυβέρνησης καλύπτει μεν όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, (και όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη), ωστόσο αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις, και όχι στα «δώρα» και στις επικουρικές.

Έτσι λοιπόν εξηγείται η «κατανόηση» που ζήτησε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα.

Κατανόηση στο «κούρεμα»…