ΕΕ: Έκτακτα σχέδια για την περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου από την Ρωσία

 ΕΕ: Έκτακτα σχέδια για την περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου από την Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν σχέδια δράσης σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 2 Μαΐου.

Η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο και θα πρέπει να εντείνει την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, δήλωσε επίσης η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλές εταιρείες της ΕΕ είναι έτοιμες να μεταφέρουν τις πληρωμές στην Gazprom στα μέσα Μαΐου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιτρέψει την πληρωμή σε ρούβλια. Η επίτροπος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο αποτελεί προσπάθεια διχασμού της ΕΕ.

Ουκρανία: Νέα πυραυλική επίθεση στην Οδησσό – Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες

«Βλέπουμε την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία ως το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής. Η απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια είναι μια προσπάθεια να διχάσει την ΕΕ, πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη», δήλωσε η Σίμσον.

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για χώρες ή ιδιωτικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.

Μανώλης Δράκος