• 17 Μαΐου, 2021

Editorial/ Πάσχα στο χωριό: Οι ειδικοί διχάζονται, πολιτική η απόφαση…

 Editorial/ Πάσχα στο χωριό: Οι ειδικοί διχάζονται, πολιτική η απόφαση…

Καλώς περιστρέφεται η συζήτηση σχετικά με το δίλημμα “Πάσχα στο χωριό ή την πόλη;”. Κακώς, κάκιστα, θα πουν κάποιοι. Με τις διασωληνώσεις ασθενών Covid να ξεπερνούν τις 850 και την οδυνηρή πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα πως μπορεί να φθάσουν τις 1.000, και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να επιμένουν, είναι ίσως ανόητο να συζητάμε για το αρνί και το κοκορέτσι.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά της ζωής. Άνθρωποι κουρασμένοι και πιεσμένοι αναζητούν μερικές ανάσες μετά από τον εγκλεισμό και τις στερήσεις μιας ολόκληρης χρονιάς. Άνθρωποι που έχουν χάσει προ πολλού το νήμα της εμπιστοσύνης με τους ειδικούς και την κυβέρνηση-το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και οι δημοσκοπήσεις.

Οι επιστήμονες διχάζονται και για τις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, και για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού. Ακούς εντελώς αντιφατικές απόψεις που εντείνουν τη σύγχυση των πολιτών.Δεν συνιστά “ανυπακοή” να επιζητείς την ανοιχτωσιά της υπαίθρου και την έξοδο από την αρρωστημένη πόλη. Ούτε έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, όπως σπεύδουν κάποιοι να καταγγείλλουν και να κουνήσουν το δάκτυλο.

Μεγάλη ευθύνη έχει επ’ αυτού η ίδια η κυβέρνηση. Προ δεκαημέρου, κορυφαίος υπουργός κοντά στον πρωθυπουργό περιέγραφε το σχέδιο των υπερτοπικών μετακινήσεων για το Πάσχα με self tests. Το ίδιο έκαναν και κάποια μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, παρότι ο ίδιος ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει το δίλημμα για “Πάσχα στο χωριό ή την πόλη”. Είτε στην Αρκαδία και την Ήπειρο, είτε στο Αιγάλεω και την Μενεμένη, οι συνωστισμοί δεν θα αποφευχθούν. Στο χωριό, ή το νησί, για να είμαστε ακριβείς, μάλλον πιο ελεγχόμενες θα είναι οι συναθροίσεις, απ΄ ότι στις ταράτσες, τα μπαλκόνια και τις αυλές. Το ίδιο μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί κανείς και για το άνοιγμα της εστίασης. Οι ειδικοί δεν έχουν πείσει γιατί είναι περισσότερο επικίνδυνο υγειονομικά να καθόμαστε συντεταγμένα σε εξωτερικούς χώρους ανά τέσσερις ή έξι από το να συγκεντρώνονται ανά δεκάδες έξω από τα take away καφέ, ή ανά χιλιάδες στις συγκεντρώσεις στις πλατείες;

Η απόφαση, τελικά, θα είναι πολιτική. Όταν, δε, οι αντιφάσεις μεταξύ των ειδικών καταλήγουν σε αδιέξοδο, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης. Αλλά και την ευθύνη να την εξηγήσει στους πολίτες. Προσωπικά και με σθένος.

Libre