• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Editorial: Παραλογισμός!Κύριε Τσιόδρα, πρέπει να παρέμβετε…

 Editorial: Παραλογισμός!Κύριε Τσιόδρα, πρέπει να παρέμβετε…

Ο Σωτήρης Τσιόδρας οφείλει στις 6 το απόγευμα να παρέμβει καθώς, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνη ανοχή στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τις εκκλησίες στους πιστούς, μετά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να προσέρχονται για να προσκυνήσουν.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ισοδυναμεί με άρση της καραντίνας, όπως επισήμανε, νωρίτερα σήμερα, ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας.

Είπε, συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega: «Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει»

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως “η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρξει συνωστισμός” και συζητά με την Εκκλησία για το…ωράριο προσέλευσης των πιστών. Το γεγονός -όπως δήλωσε- πως η Εκκλησία έχει επιδείξει έως τώρα υπεύθυνη στάση, δεν σημαίνει πως πρέπει να της επιτραπεί να “σπάσει” έμμεσα τα περιοριστικά μέτρα.

Είναι προφανές πως η Πολιτεία δεν μπορεί να αποσπάσει αστυνομικές δυνάμεις -ή ακόμα χειρότερα να αφήσει την τήρηση μέτρων αποστάσεως στις ενορίες– ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Ούτε μπορεί να επιβάλλει προσέλευση πιστών με…κάρτες, όπως συμβαίνει στα σουπερ μάρκετ.

Πρόκειται για παραλογισμό, όταν ορθώς η Πολιτεία επιβάλλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα απαγόρευσης ώστε να αποφευχθούν μετακινήσεις πολιτών προς την επαρχία κατά τις μέρες του Πάσχα.

Η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας -άνθρωπος της Εκκλησίας και ο ίδιος- Σωτήρης Τσιόδρας οφείλει να τοποθετηθεί πάραυτα, όπως έπραξαν συνάδελφοί του, και να ανακαλέσει στην…τάξη των περιοριστικών μέτρων και την Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση.

Το αντίθετο θα ήταν ένα κακό και εξαιρετικά επικίνδυνο παράδειγμα προς τον γενικό πληθυσμό και ειδικότερα όλους εκείνους που έδωσαν δείγματα ανυπακοής. Δεν μπορείς να απαγορεύεις ακόμα και το κολύμπι σε ερημικές παραλίες (μέτρο που αναιρέθηκε- ευτυχώς…), να κλείνεις παραλίες και πάρκα, και την ίδια ώρα, στην κρισιμότερη περίοδο της πανδημίας, να δέχεσαι να προσέρχονται πιστοί στις εκκλησίες.

Ιδιαίτερα, όταν, μόλις χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως “δεν θα επιτρέψει” την …διανομή του Αγίου Φωτός στα σπίτια, όπως σχεδίαζαν κάποιοι δήμαρχοι.

Η κυβέρνηση οφείλει, ΤΩΡΑ, να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο να αποσύρει την απόφαση-εγκύκλιο. Δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ειδάλλως, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να άρει τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια, ΟΡΘΩΣ, έχει αποφασίσει.