• 16 Απριλίου, 2021

Editorial libre: Τι θα μπορούσε να (μην) είχε συμβεί στη Νέα Σμύρνη- Ο κύκλος των ενόχων δεν σταματά στο… γκλομπ

 Editorial libre: Τι θα μπορούσε να (μην) είχε συμβεί στη Νέα Σμύρνη- Ο κύκλος των ενόχων δεν σταματά στο… γκλομπ

Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στη Νέα Σμύρνη εάν δεν λειτουργούσαν τα αντανακλαστικά κάποιων πολιτών και δεν είχαν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες στα social media από το περιστατικό της ωμής αστυνομικής βίας με τον ξυλοδαρμό νεαρού και τον προπηλακισμό άλλων πολιτών;

Το ερώτημα δεν είναι καθόλου υποθετικό εάν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του πως η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της προκλητικά ψευδόμενης ΕΛ.ΑΣ αφορούσε κάποια “καταδρομική επίθεση 30 νεαρών κατά αστυνομικών” (εκδοχή που διακινείται ακόμα και τώρα), την οποία εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία διέδοσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ( προφανές το πρόβλημα και για την διοίκηση του Πρακτορείου) και αναπαρήχθη από σχεδόν την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Άλλα το έπραξαν αβίαστα και άλλα…εκ (βολικής, όπως αποδείχθηκε) παραδρομής.

Ο κύκλος των ενόχων δεν αρχίζει και σταματά στους άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το νέο ξέσπασμα αστυνομικής βίας. Οι εισαγγελικές αρχές που ανέλαβαν υπηρεσία μετά από την θύελλα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων θα ερευνήσουν εκ των πραγμάτων κυρίως αυτή την πτυχή. Ο κύκλος, όμως, είναι μεγαλύτερος.

Μείζονα ευθύνη έχει η ίδια η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που έσπευσε να συγκαλύψει το συμβάν διοχετεύοντας την εκδοχή περί “καταδρομικής επιχείρησης”. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να αποκρύπτει την πραγματικότητα. Ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που, για ακόμα μία φορά, αποδεικνύει πως δεν έσπευσε να …προστατεύσει τον πολίτη (όπως βαρύγδουπα και παραπλανητικά δηλώνει ο τίτλος του) αλλά να βυθίσει στο σκοτάδι την έκρηξη της αστυνομικής καταστολής. “Κατασκεύασαν” εν ριπή οφθαλμού μια βολική ιστορία, όπως έπραξαν και στην περίπτωση της βάναυσης εισβολής στην οικία Ινδαρέ και του ξυλοδαρμού του σκηνοθέτη και των μελών της οικογένειάς του.

Οι άντρες της Ομάδας Δίας στη Νέα Σμύρνη δεν έδρασαν “εν θερμώ”. Ξυλοκοπούσαν τον νεαρό και προπηλάκιζαν φιλήσυχους πολίτες που είχαν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό γνωρίζοντας πως κινητά τηλέφωνα τους βιντεοσκοπούσαν. Αυτό προδίδει από μόνο του πως θεωρούσαν ότι παρανομούσαν υπό την πολιτική κάλυψη της ηγεσίας τους, ή έστω γνωρίζοντας πως θα ισχύσει και γι’ αυτούς καθεστώς ατιμωρησίας. Ποιος νοιάζεται, άλλωστε, για μία ΕΔΕ που θα καταλήξει, όπως οι περισσότερες προηγούμενες, στα βαθιά συρτάρια της γραφειοκρατικής συγκάλυψης;

Εάν, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, είναι προφανές πως η αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Χρυσοχοϊδη –στην “βάρδια” του οποίου έχουν συμβεί τέρατα και σημεία– μετακινείται στον ίδιο τον πρωθυπουργό που επιτρέπει στο αποκαλούμενο και κυβερνητικό “asset” να δρα ανεξέλεγκτος στο πλαίσιο της φιλοσοφίας περί “νόμου και τάξης”.

Η υπόθεση #Ποναω δεν θα καταχωνιαστεί εύκολα διότι αυτή τη φορά η αστυνομία που δρα μέσα στην Αστυνομία (και απαξιώνει χιλιάδες αστυνομικούς που κάνουν τη δουλειά τους και σέβονται τους πολίτες και τους νόμους) χτύπησε την κοινωνική φλέβα. Δεν είναι το δυσφημισμένο “Εξάρχειο”, ούτε τα “Κουφοντινάκια”, οι αντιεξουσιαστές ή οι “μπαχαλάκηδες”, όπου εύκολα επιρρίπτονται οι ευθύνες (μέρος των οποίων έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις) της αστυνομικής καταστολής και περιβάλλονται από την ανοχή των νοικυραίων που επιζητούν ασφάλεια.

Αυτή τη φορά, οι λίγοι “πραιτωριανοί” που θεωρούν πως έχουν ή έχουν πολιτική κάλυψη χτύπησαν απλούς πολίτες. Μέσα στα σπίτια τους. Εξ αυτών αρκετοί θα είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ, κάποιοι θα είχαν όντως γοητευθεί από την προσφερόμενη πολιτικής επιβολής του νόμου. Τώρα διαπιστώνουν πως όταν το γκλομπ χτυπήσει τον φοιτητή που αντιδρά στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, εύκολα θα έρθει να χτυπήσει και τα παιδιά τους, ή τους ίδιους, στην (κάθε) πλατεία Νέας Σμύρνης.

Libre