Editorial: Η αξιοπιστία του ΕΟΔΥ και η ανάγκη παρέμβασης του κ. Τσιόδρα

 Editorial: Η αξιοπιστία του ΕΟΔΥ και η ανάγκη παρέμβασης του κ. Τσιόδρα

Εάν ο Βασίλης Κικίλιας πλήττεται ή όχι πολιτικά από τις κυριακάτικες αποκαλύψεις σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Covid-19 και τη λειτουργία του ΕΟΔΥ ενδιαφέρει ελάχιστους. Κυρίως εκείνους (τους συναδέλφους του) που αφιερώνουν χρόνο παρακολουθώντας το “ασανσέρ” δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις-ενίοτε περισσότερο και από τα καθήκοντά τους. Ως εκ τούτου το “blame game” πίσω από τις αποκαλύψεις προδίδει μόνο αμηχανία έναντι της διαχείρισης της δραματικής πανδημίας που δεν έχει τιθασευτεί μετά από ένα μήνα lockdown.

Το σοβαρότερο πλήγμα αφορά την αξιοπιστία του ΕΟΔΥ και κατ΄ επέκταση ολόκληρου του συστήματος καταγραφής κρουσμάτων βάσει του οποίου εκπονούνται οι εισηγήσεις της επιτροπής του Σωτήρη Τσιόδρα προς τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας.

Ελλιπής καταγραφή των κρουσμάτων οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, παραπλανητικές εισηγήσεις και, εν τέλει, εσφαλμένες ή άκαιρες αποφάσεις. Όλα αυτά πιθανώς στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, κι αυτό, εάν συμβαίνει, είναι εγκληματικό.

Η αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής κρουσμάτων και του ίδιου του ΕΟΔΥ έχει εκ των πραγμάτων πληγεί, ασχέτως των διαψεύσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν θα περίμενε κανείς, άλλωστε, επιβεβαίωση διότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να καταλήγει σε άμεση ανάληψη ευθυνών, σκληρές αποπομπές και σοβαρές διορθωτικές κινήσεις. Εν μέσω της τραγωδίας που βιώνει η χώρα δύσκολα θα ανέμενε κανείς κάτι τέτοιο αφού θα ισοδυναμούσε με παραδοχή αποτυχίας.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να κρυφτεί, όμως, κάτω από το χαλί, ούτε, φυσικά, δια της υποβάθμισης ή της “εξαφάνισης” των αποκαλύψεων από άλλα μέσα ενημέρωσης. Ούτε κατηγορώντας για…fake news δυο κατά τεκμήριο έγκυρες εφημερίδες- στη μία εκ των οποίων, τουλάχιστον, δίνουν συνεντεύξεις ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και θεωρείται φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Δικαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν διευκρινίσεις, ακόμα και εισαγγελική έρευνα. Έστω και η παραμικρή υποψία για μείζον θέμα δημόσιας υγείας από το οποίο κρίνονται ανθρώπινες ζωές θα έπρεπε να κινητοποιήσει πρωτίστως την κυβέρνηση.

Να οργανώσει αμέσως δημόσια παρουσίαση του μηχανισμού συλλογής και καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ (ο αριθμός των οποίων παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες) και να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ακρίβεια της μεθόδου που ακολουθείται. Θα ήταν, δε, ορθό να τοποθετηθεί επισήμως σχετικά με όλα αυτά ο Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσωπο που εξακολουθεί να διαθέτει κύρος και επιρροή και είναι συνδεδεμένος με την ενημέρωση των πολιτών.

Οι υπόνοιες περί δυσφορίας του πλήττουν έτι περαιτέρω την εικόνα διαχείρισης της πανδημίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και η απουσία του από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, όταν, μάλιστα είναι αυτός που με τα στοιχεία που του παραδίδονται εισηγείται μέτρα στον πρωθυπουργό.

Το αίτημα, δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποκτά νέα διάσταση και επιτακτικότητα. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν είναι σωστή η πλήρης ενημέρωση απευθείας των πολιτών (;;;), τότε θα μπορούσε να γίνει σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ή σε κάποια ad hoc συνεδρίαση των αρμοδίων εκπροσώπων των κομμάτων.

Σχετικά Άρθρα