Economist : Πως η Ελλάδα έγινε το “φυτό” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό

 Economist : Πως η Ελλάδα έγινε το “φυτό” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό

Με ένα επικριτικό άρθρο ο Economist σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα. Το άρθρο έχει τίτλο «Πώς έγινε η Ελλάδα ο απίθανος μαθητής της Ευρώπης» και έχει αναφορές στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα.

Ο βρετανικός Economist παρομοιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σχολική τάξη και παρουσιάζει καυστικά την Ελλάδα, για την ακρίβεια την ελληνική κυβέρνηση επί Μητσοτάκη, ως τον πιο καλό και πειθήνιο μαθητή, το «φυτό» της ευρωπαϊκής τάξης («teacher’s pet»)!

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Στην ΕΕ, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται πολλές φορές σαν μαθητές. Μια αγαπημένη φράση αυστηρών αξιωματούχων για τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ότι πρέπει να «κάνουν την εργασία τους» («do their homework»). Εάν οι Βρυξέλλες είναι αίθουσα διδασκαλίας, τότε η Ελλάδα έχει γίνει ο πιο καλός μαθητής, γράφει ο Economist και εξηγεί γιατί.

Ο χειρισμός της πανδημίας έχει επαινεθεί. Τα σχέδιά της για την αξιοποίηση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ) επιδοκιμάστηκαν επίσης από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σοκ από τις προσβλητικές εκφράσεις on camera του εφοπλιστή Λασκαρίδη κατά πρωθυπουργού – Άφωνος ο Πλακιωτάκης (vid)

Οι ελληνικές ιδέες, όπως ένα κοινό πιστοποιητικό covid-19, λαμβάνονται υπόψιν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε δέχθηκε τρία μνημόνια, υπομένοντας σε τρία προγράμματα διάσωσης και την οικονομική κατάρρευση, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ταξικός επαναστάτης που εκτός των άλλων έλπιζε να αλλάξει την ΕΕ από μέσα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του δεξιού πρωθυπουργού από το 2019, είναι το αγαπημένο κατοικίδιο του δασκάλου.

Άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με το άρθρο, οι συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν κολλήσει στα ελληνικά νησιά μπορεί να έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές, όπως και οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις, όμως στις Βρυξέλλες φαίνονται ικανοποιημένοι.

Με μια βάναυση λογική, οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν τους άλλους από το να έρθουν.

Πέρυσι, ένας νεαρός πυροβολήθηκε στα σύνορα καθώς πλήθη ανθρώπων προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε την Ελλάδα ως ασπίδα της Ευρώπης.

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει καλές βαθμολογίες στους τομείς που μετράνε, κανείς δεν την πειράζει για τους άλλους. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά πολιτικά, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονα και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν. «Παραδώστε την εργασία» εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα