Economist: Η ύφεση είχε πλήξει την Ελλάδα πριν την πανδημία

 Economist: Η ύφεση είχε πλήξει την Ελλάδα πριν την πανδημία

Ο Covid 19 έφερε την οικονομική κρίση ή η κρίση προϋπήρξε της πανδημίας: η απάντηση του Economist

Ένα από τα… αγαπημένα θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν το ερώτημα αν η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι απόρροια της πανδημίας ή αν, αντιθέτως, ο κοροναϊός μεγέθυνε μια οικονομική στασιμότητα που είχε χρονικά προηγηθεί. Ο λόγος της σύγκρουσης εύκολα κατανοητός: η ΝΔ από την πλευρά της επιχειρούσε να τα ρίξει όλα στο παγκόσμιο, ούτως ή άλλως, πλήγμα του κοροναϊού και την… κακοτυχία της, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να πλήξει την εικόνα της καλοκουρδισμένης κυβερνητικής μηχανής, που είχε έρθει, μάλιστα, στην εξουσία, με σημαία της την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Οριστική απάντηση στη συζήτηση έρχεται να δώσει ο Economist σε ανάλυσή του. «Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε τεχνική ύφεση όταν η κρίση έπληξε τον κοραναϊό», είναι ο τίτλος αυτής που προϊδεάζει και για τη συνέχεια. Εισαγωγικά, οι συντάκτες της ανάλυσης επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε τεχνική ύφεση όταν έπληξε η κρίση του κοροναϊού (Covid-19), αλλά τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και των καταστροφικών επιπτώσεων στον τουρισμό επέφεραν στην οικονομία ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα.

Ειδικότερα, σημειώνουν, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε μια τεχνική ύφεση όταν η κρίση του ιού κοραναϊού σημείωσε αρνητική τριμηνιαία ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά, διευκρινίζουν, η πανδημία του κοραναϊού είναι ένας επιπλέον, μεγάλος αρνητικός παράγοντας για την οικονομική δραστηριότητα.

Ανάλυση που δεν άφησε να περάσει …ανεκμετάλλευτη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που έγραψε στο twitter, «ένα ακόμη ηχηρό διεθνές ράπισμα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα πετύχει ανάπτυξη 4% για το 2020».

Στη χώρα μας δεν είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές τέτοιες αναλύσεις, με φωτεινές ωστόσο εξαιρέσεις: για παράδειγμα ο Κώστας Καλλίτσης από τη στήλη του στην «Καθημερινή» διερωτάτο, στις 5 Ιουλίου, αν «έχει, άραγε, κάποια πρακτική σημασία η συζήτηση αν η οικονομία πήγαινε ‘σφαίρα’ μέχρι που συναντήθηκε με την COVID-19 ή αν, ήδη νωρίτερα, εξασθενούσε η δυναμική μιας πρώτης μετεκλογικής αισιοδοξίας; Πιστεύω ότι έχει», συμπλήρωνε ο αρθρογράφος, «αλλά όχι μόνο δεν αναδεικνύεται, αντιθέτως ενταφιάζεται με άγονους διαξιφισμούς», ανέφερε και συνέχιζε παραθέτοντας τους αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης:

«Εν αρχή τα στοιχεία: το τέταρτο 3μηνο πέρυσι, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,7% συγκριτικά με το τρίτο. Και το πρώτο 2μηνο φέτος τα φορολογικά έσοδα είχαν εμφανή σημάδια κόπωσης (υστέρηση έναντι στόχων…), ενώ το 3μηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο πέρυσι μειώθηκε 0,9% το ΑΕΠ. Λοιπόν, πριν ξεσπάσει η κρίση, μέσα Μαρτίου, εξασθενούσε η δυναμική της ελληνικής οικονομίας», έγραφε ο Κ. Καλλίτσης.

Για να ξέρουμε τι έγινε…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα