• 4 Αυγούστου, 2021

Ecofin: Στις 13 Ιουλίου αναμένεται το «πράσινο φως» για τα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

 Ecofin: Στις 13 Ιουλίου αναμένεται το «πράσινο φως» για τα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) την Τρίτη 13 Ιουλίου, μετά τη συνεδρίασή του – με φυσική παρουσία – στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ είχε λάβει από την Κομισιόν πρόταση εκτελεστικής απόφασης για συνολικά 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης τα οποία η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές – συνεχίζει το ΑΜΠΕ στο σχετικό τηλεγράφημά του – εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα.

Εμφανίστηκαν μάλιστα αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι έπειτα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης στην Επιτροπή Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC), η σημερινή συζήτηση στο Coreper ήταν θετική.

Ανάμεσα στα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης, για τα οποία αναμένεται η απόφαση του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, είναι και το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισεκ. ευρώ (17,8 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).