• 20 Οκτωβρίου, 2021

Έχουν αλλάξει τα συμπτώματα του Covid; Πιο ύπουλος ο ιός

 Έχουν αλλάξει τα συμπτώματα του Covid; Πιο ύπουλος ο ιός

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, η αναπνευστική δυσχέρεια έγινε αμέσως το “σήμα κατατεθέν” της σοβαρής νόσου COVID-19. Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως την αδυναμία αναπνοής, τα χαμηλά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου και την ανησυχητική ανάγκη για αναπνευστήρες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αλλά έξι μήνες αργότερα, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για ένα πολύ διαφορετικό φαινόμενο της COVID-19. Κάτι που δεν επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά έχει άμεσο στόχο την καρδιά, τον πεπτικό σωλήνα και το νευρικό σύστημα του ασθενούς.

Ονομάζεται “Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο σε Ενήλικες” (Multisystem Inflammatory Syndrome in Adults, ή MIS-A) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη σε παιδιά και εφήβους.

Τα συμπτώματα από το επικίνδυνο σύνδρομο COVID-19

“Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια μεταξύ ενηλίκων και παιδιών”, εξήγησε η δρ. Alisa Femia, διευθύντρια Δερματολογίας και της Αυτοάνοσης Νόσου του Συνδετικού Ιστού στο NYU Langone Dermatologic Surgery & Cosmetic Associates, στη Νέα Υόρκη.

Ο πυρετός είναι χαρακτηριστικός, σημείωσε η δρ. Femia. Μερικές φορές συνοδεύεται από εξάνθημα, αποχρωματισμό του δέρματος, ξηρά φολιδωτά τμήματα δέρματος, πόνο στο στήθος και γαστρεντερικά προβλήματα.

“Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μυϊκό πόνο και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Και μερικοί βιώνουν μια κατάσταση που μοιάζει με σοκ, πράγμα που σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και ο ασθενής εμφανίζεται πολύ, πολύ άρρωστος και σε άμεση ανάγκη νοσηλεία, πρόσθεσε.

“Η έλλειψη αναπνευστικών συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι η βασική διαφορά μεταξύ ασθενών με σοβαρή COVID-19 και MIS-A”, δήλωσε η δρ. Sapna Bamrah Morris, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έκθεσης του CDC. Είναι ειδική για μολυσματικές ασθένειες και κλινική προϊστάμενη των Συστημάτων Υγείας και της Ομάδας Ασφάλειας των Εργαζομένων για την Ομάδα Ανταπόκρισης COVID-19 του CDC.

Μάλιστα, σύμφωνε με την δρ. Morris, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς με MIS-A μπορεί να έχουν πολυοργανική δυσλειτουργία χωρίς κανένα ιστορικό εμφάνισης συμπτωμάτων COVID-19”!

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν “τυπικά” συμπτώματα COVID-19

Αυτό υπογραμμίζει την τρομερή φύση του MIS-A, είπε η δρ. Femia. Οι ασθενείς με MIS-A βγαίνουν θετικοί για αντισώματα COVID-19, αλλά απουσιάζουν τα κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ πολλοί δεν είχαν ιδέα ότι είχαν μολυνθεί.

Αλλά αρκετές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα, καταλήγουν ξαφνικά στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα MIS-A. Σε αυτό το σημείο, συχνά δεν βγαίνουν καν θετικοί στα τεστ για ενεργή κατάσταση της COVID-19!

“Ο συγχρονισμός όλων αυτών είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί”, δήλωσε η δρ. Femia. “Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο καιρό μετά από την αρχική μόλυνση COVID-19 μπορεί να συμβεί αυτό, επειδή τα αντισώματα μπορεί εμφανίζονται θετικά για μερικούς μήνες. Θα έλεγα ότι, από την άποψη του γιατρού, η καλύτερη εικασία μας είναι ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί 4 έως 6 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αλλά θα μπορούσε να είναι 3 έως 4 μήνες. Πραγματικά δεν ξέρουμε”.

Ο δρ. David Hirschwerk είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Northwell Health στο Manhasset της Νέας Υόρκης, είπε: “Ο χρόνος όλων αυτών υποδηλώνει ότι το MIS-Α δεν ενεργοποιείται άμεσα από τον ίδιο τον κορονοϊό, αλλά από μια μεταδοτική λοιμώδη ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί βλάβη στο σώμα. Πιστεύουμε ότι είναι σχετικά σπάνιο. Όμως όλοι είμαστε επιφυλακτικοί τώρα”.

Η δρ. Femia αναγνώρισε ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα, δεδομένου ότι στις πρώτες μέρες της πανδημίας “τα νοσοκομεία ήταν κατακλυσμένα, αντιμετωπίζαμε μια νέα ασθένεια και αυτό το σύνδρομο δεν ήταν στο ‘ραντάρ’ μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσοι ενήλικες το έχουν ήδη πάθει.

Πηγή: iatropedia.gr