“Ε, όχι και “κορονο-ομόλογο…”- Το Βερολίνο δίνει “γραμμή” για πιστοληπτική γραμμή κρίσης.

 “Ε, όχι και “κορονο-ομόλογο…”- Το Βερολίνο δίνει “γραμμή” για πιστοληπτική γραμμή κρίσης.

Η “μάχη” μεταξύ των θιασωτών του ευρω-ομόλογου της κρίσης του κοροναϊού και εκείνων υπέρ μιας πιστοληπτικής γραμμής λήγει, απ΄ ότι φαίνεται άδοξα για τους πρώτους. Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι σαφές και έρχεται απόεπίσημα χείλη. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας (μιλώντας στη Handelsblatt) φρενάρει τις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου με στόχο την αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρών της ΕΕ από την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν ευρέως την ιδέα να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό, με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να ανταπεξέλθουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο η τελική απόφαση για την χρήση των χρημάτων από τον ESM θα ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως η προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης ECCL θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, παρόλο που δεν θα χρειαστούν όλες οι χώρες να αιτηθούν για αυτή ή να αντλήσουν από αυτή.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη χρήση προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), που θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση σε εξέλιξη που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχήν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι μετά το Eurogroup που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκε στο 2% του ΑΕΠ και η παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυξήθηκε στο 13% του ΑΕΠ από το 10%. Σημείωσε επίσης ότι ελήφθησαν συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμπληρώνουν τις εθνικές προσπάθειες, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την προώθηση νέων μορφών στήριξης με στόχο την ισχυρότερη διαχείριση της κρίσης και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Σήμερα συζητήσαμε τα περαιτέρω πιθανά βήματα με την ειδική πρωτοβουλία του ESM για τον κορονοϊό, τη παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους, χρησιμοποιώντας το άρθρο 122.2 για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, θα υλοποιηθούν σύντομα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσθέτοντας ότι έχει δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Μεταξύ των υφιστάμενων εργαλείων μας, η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το καταλληλότερο μέσο απάντησης στην πρόκληση του κορονοϊού, ιδιαίτερα η ECCL», σημείωσε.

Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε, θα ήταν διαθέσιμη για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι». Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα. «Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιθανόν, εν όψει της μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου. Αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας», εξήγησε ο επικεφαλής του ESM.

Η παρέμβαση Σολτς και Αλτμάϊερ

Ο Πέτερ Άλτμάιερ έχει μεγάλο φόρτο εργασίας αυτές τις δύσκολες ημέρες, αναφέρει η DW. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς πέρασαν τις προάλλες ώρες μαζί μέχρι τα χαράματα για να διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες του αστρονομικού ύψους πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση κάθε μέσου, ακόμη και αντισυμβατικού, προκειμένου να συγκρατήσει την κατάρρευση της οικονομίας.

Ο κ. Αλτμάιερ βρήκε ωστόσο χρόνο να δώσει συνέντευξη στη Handelsblatt για να διαλύσει κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις.

Επιμένει ότι παρά την μαζική κρατική παρέμβαση, η κοινωνική οικονομία της αγοράς παραμένει η πιο επιτυχημένη αρχή διαμόρφωσης της οικονομίας. “Λόγω της κορωνοκρίσης δοκιμάζεται σοβαρά η λειτουργικότητα της οικονομίας της αγοράς” επισημαίνει ο Άλτμάιερ. “Ολόκληρες αγορές καταρρέουν, τζίροι, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκτοξεύονταν στα ύψη, έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα. Δεν πρόκειται για κανονικές συνθήκες της οικονομίας της αγοράς”. Ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι τα μέτρα βοήθειας θα παραμείνουν η απόλυτη εξαίρεση, έχουν χρονικό προσδιορισμό και χρησιμεύουν “στο να ξεπεραστεί μια χρονικά συγκεκριμένη αλλά σοβαρή πρόκληση της οικονομίας μας”.

Τον ίδιο αγώνα δίνουν και οι χώρες της ΕΕ. “Πρέπει να ανοσοποιήσουμε την Ευρώπη” υπογραμμίζει ο Αλτμάιερ. “Η Ευρώπη είναι τμήμα της συλλογικής μας ταυτότητας, για πολιτικούς λόγους αλλά και οικονομικούς. Η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Στην Ευρώπη χρωστάμε μεγάλο τμήμα της ευημερίας μας, αλλά αυτά τα επιτεύγματα μπαίνουν τώρα σε σοβαρή δοκιμασία”. Για τον Πέτερ Αλτμάιερ ένα είναι σαφές, ότι στην κρίση “χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη και όχι λιγότερη διεθνή αλληλεγγύη”.

Ε, όχι και κορονο-ομόλογο…

Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει και κορωνομόλογο; “Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό” απαντά. “Με ποια εργαλεία θα συμβεί, θα το συζητήσουμε. Αλλά συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχουμε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ. Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση”. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ζήτησε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ παραδέχεται ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σημαντική κι αυτό φαίνεται από τα ισχυρά εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τονίζει.

“Αλλά μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, χωρίς ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ΕΕ. Γι αυτό η επεξεργασία ευρωπαϊκής στρατηγικής στο πεδίο της βιομηχανίας ανήκει στα βασικά σχέδια της γερμανικής προεδρίας (το δεύτερο εξάμηνο του 2020) στον οικονομικό τομέα. Η καινοτομία είναι σημαντικότερη από τις επιδοτήσεις, και σε αυτόν τον τομέα ετοιμάζουμε σχέδια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW, Handelsblatt

Σχετικά Άρθρα