Δύσκολη περίοδος για τη Συμμαχία – Η Ουκρανία εξαπολύει σφοδρά πυρά για αδράνεια, η Τουρκία “στηλώνει τα πόδια” για Φινλανδία -Σουηδία

 Δύσκολη περίοδος για τη Συμμαχία – Η Ουκρανία εξαπολύει σφοδρά πυρά για αδράνεια, η Τουρκία “στηλώνει τα πόδια” για Φινλανδία -Σουηδία

Σε κρίσιμη καμπή αποφάσεων βρίσκεται το ΝΑΤΟ όπου από τη μία δέχεται σφοδρή κριτική από την Ουκρανία από την άλλη πλευρά φαίνεται πως έχει κολλήσει στις… τουρκικές απαιτήσεις για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατά την τοποθέτησή του στο Νταβός, εκτόξευσε εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά κατά του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η συμμαχία δείχνει εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από την άρνηση της Άγκυρας να πει «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι δεν κάνει «απολύτως τίποτε» ενάντια στη ρωσική εισβολή, την ώρα που στο Κίεβο έχουν αρχίσει να παραδέχονται, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι η Ρωσία κερδίζει με γοργούς ρυθμούς εδάφη στα ανατολικά.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δήλωσε ότι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου ο ουκρανικός λαός έβλεπε το ΝΑΤΟ ως μια δύναμη και την Ε.Ε. σαν έναν θεσμό που «εξέφραζε μόνο ανησυχίες».

«Αλλά ο πόλεμος έριξε τις μάσκες. Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως μια συμμαχία, έναν θεσμό παραμερισμένο που δεν κάνει απολύτως τίποτα» συνέχισε κλιμακώνοντας την κριτική του για να υπογραμμίσει «είδαμε επαναστατικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν», είπε.

Πιο γενικός στην τοποθέτησή του από το ίδιο βήμα ήταν το πρωί ο πρόεδρος της χώρας καλώντας τις δυτικές χώρες να ενωθούν για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε κριτική στη Δύση και με αιχμή το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε «ρο ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση ); Δεν το βλέπω. Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Οχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι. Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία. Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι».

Από χθες το βράδυ, άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς είναι «πολύ δύσκολη» , καθώς η Ρωσία έχει επικεντρώσει όλη τη στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή αυτή.

Άκαρπες ήταν και οι επαφές εκπροσώπων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα με την τουρκική πλευρά με το βλέμμα στην ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ώρες και όπως έγινε γνωστό οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνταντήθηκαν αρχικά χωριστά με την κάθε αντιπροσωπεία και στη συνέχεια και οι τρεις πλευρές μαζί.

Αυτό που τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είναι ότι η τουρκική πλευρά έκανε σαφές πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει θετικά εκτός κι αν οι ανησυχίες της Τουρκίας απαντηθούν με συγκεκριμένα βήματα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

  • Για να κάνει πίσω απ’ το διαφαινόμενο βέτο η Άγκυρα έχει απαριθμήσει πέντε «συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις» που απαιτεί από τη Σουηδία, μεταξύ των οποίων «τερματισμός της πολιτικής υποστήριξης για την τρομοκρατία», «εξάλειψη της πηγής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και «παύση της υποστήριξης όπλων» προς το απαγορευμένο PKK και την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

«Η αίτηση ένταξης για Σουηδία και Φινλανδία είναι ιστορικό ορόσημο και για τις δυο χώρες. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία για την ασφάλεια και οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη πρέπει να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια» είπε ο Καλίν και έκανε γνωστό πως «στη συνάντηση θέσαμε το θέμα της έκδοσης των τρομοκρατών».

«Επίσης ότι οι αμυντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν άμεσα. Οι αρχές σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν το 1999 και από τότε οι χώρες που εντάσσονται ακολουθούν αυτές τις αρχές. Οι προσδοκίες μας είναι να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέλη σε ένα περιβάλλον όπου η Τουρκία θα έχει ανησυχίες για την ασφάλειά της», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

«Δεν παρουσιάστηκε κείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτή τη συνάντηση. Δεν καθορίστηκε ημερομηνία νέας συνάντησης. Τώρα έχουν πάρει το μήνυμα μας. Αφού το διαβιβάσουν στους ηγέτες τους, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ανάλογα με τις απαντήσεις τους», είπε ακόμα.

  • Η Τουρκία δεν βιάζεται, άφησε να εννοηθεί ο Καλιν, που δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, οι δυο αντιπροσωπείες από τη Σκανδιναβία είπαν ότι κατανοούν τις ανησυχίες της Άγκυρας, με την Τουρκία να κάνει σαφές ότι γι’ αυτήν το PKK και οι Κούρδοι της Συρίας είναι το ίδιο και το αυτό και ότι η YPG είναι παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης. Επίσης «υπογραμμίστηκε ότι η FETO» [η οργάνωση των οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν] είναι και αυτή τρομοκρατική οργάνωση» και δόθηκαν σε Σουηδούς και Φινλανδούς έγγραφα από τις «αρμόδιες αρχές» της Τουρκίας

  • Η Τουρκία έχει αναφέρει ακόμα ότι έχει ζητήσει την έκδοση Κούρδων μαχητών και άλλων υπόπτων από το 2017, αλλά δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τη Στοκχόλμη.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία είχε αποφασίσει να παράσχει 376 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών το 2023 και ότι τους παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Φινλανδία έλαβε εννέα αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία σε μια περίοδο που καλύπτει περισσότερα από τρία χρόνια, μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT, επικαλούμενο στοιχεία από το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Δύο άτομα εκδόθηκαν, έξι από τα αιτήματα απορρίφθηκαν.

Στο μεταξύ εκκρεμεί απόφαση για μια άλλη υπόθεση.

Επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Όσκαρ Στένστρομ, ενώ η Γιούκα Σαλοβάρα, υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας.

  • Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη Στοκχόλμη ότι η χώρα της ήθελε να «διευκρινίσει» τους ισχυρισμούς που έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία.

«Δεν στέλνουμε χρήματα ή όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε η Άντερσον. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό πρωθυπουργό, η Άντερσον είπε ότι «σε αυτούς τους καιρούς, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας». Είπε ακόμα ότι η Σουηδία έχει «έναν εποικοδομητικό διάλογο» με την Τουρκία και ότι η Στοκχόλμη «είναι πρόθυμη να διευθετήσει ζητήματα, παρεξηγήσεις και ερωτήματα».

Η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρείχε οικονομική βοήθεια ή στρατιωτική υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες ή οντότητες στη Συρία. «Η Σουηδία είναι ένας σημαντικός δωρητής στην κρίση της Συρίας μέσω παγκόσμιων χορηγήσεων σε ανθρωπιστικούς παράγοντες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Η συνεργασία στη βορειοανατολική Συρία πραγματοποιείται κυρίως μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών», είπε. «Η Σουηδία δεν παρέχει στοχευμένη υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας ή στις πολιτικές ή στρατιωτικές δομές στη βορειοανατολική Συρία, αλλά ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές, φυσικά, συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα βοήθειας».

Στα μέτωπα της Ουκρανίας

Οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνωρίζει πως οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη με τη μορφή όπλων και εξοπλισμού, λέγοντας ότι είναι «η καλύτερη επένδυση για τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι εάν ο Ρώσος Πρόεδρος «κατανοήσει την πραγματικότητα» υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος από τη σύγκρουση.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, έχοντας βάλει στόχο το Σεβεροντονέτσκ στο βόρειο Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ στο Ντονέτσκ, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και επιτίθενται σε βασικές πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, γνωστοποίησε ότι το Σεβεροντονέτσκ χτυπήθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους.

  • «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς μόνο χειροτερεύει», είπε, περιγράφοντας αυτό που ονόμασε «πλήρης κλίμακας επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις» σε ένα βίντεο στο Telegram. «Ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να καταστρέψει ολοσχερώς το Σεβεροντονέτσκ. Απλώς το διαγράφουν από προσώπου γης», ανέφερε σε δραματικούς τόνους.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν για να καταλάβουν την περιοχή σημείωσε ο κυβερνήτης της, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ ήταν τόσο έντονος που δεν πρόλαβαν οι 15.000 αμάχοι να φύγουν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό κοινοβούλιο κατήργησε σήμερα το ανώτατο ηλικιακό όριο που υπήρχε για να μπορεί να καταταγεί κάποιος στον στρατό.

«Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης νόμου θα επιτρέψει να προσελκυθούν στον στρατό ειδικοί σε περιζήτητες ειδικότητες», υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ο βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι πολίτες ηλικίας 18 ως 40 ετών επιτρεπόταν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις. Για τους αλλοδαπούς, το ηλικιακό περιθώριο ήταν από τα 18 ως τα 30 χρόνια.

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό.

Σχετικά Άρθρα