• 30 Νοεμβρίου, 2020

Δοκιμές: 43.500 εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer (vid)

 Δοκιμές: 43.500 εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer (vid)

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κοροναϊού έγιναν λίγες ώρες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα για την επιτυχία των δοκιμών του εμβολίου αλλά και την αποτελεσματικότητα στη δημιουργία αντισωμάτων στο 90%.

Το εμβόλιο έλαβαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών περίπου 43.500 εθελοντές. Μερικοί από αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο.

Ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές οι παρενέργειες είναι προσωρινές.

Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Ώστιν του Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα.

Η 45χρονη Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την πρώτη δόση που έκανε τον Σεπτέμβριο, εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι εθελοντές των κλινικών δοκιμών δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Η ίδια πάντως εκτιμά ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε, έλαβε το πραγματικό εμβόλιο.

Το ίδιο πιστεύει και ο Ντισίλντς, ένας άλλος εθελοντής που υπέστη επίσης παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου. Στη συνέχεια, προγραμμάτισε τεστ αντισωμάτων και όταν βγήκε θετικό, βεβαιώθηκε ότι δεν είχε λάβει το εικονικό εμβόλιο.

Άλλη εθελόντρια μιλώντας στο CBS ανέφερε ότι η διαδικασία λήψης του εμβολίου είναι πανεύκολη. Η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου. Πάντως δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η διαδικασία είναι ίδια, αφού έδωσε δείγμα αίματος, ούρων, την ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό.