• 3 Αυγούστου, 2021

Δύο ελληνικές φρεγάτες στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX- Κοντά και τα αεροπλανοφόρα “Σαρλ ντε Γκολ” και “Αϊζενχάουερ”

 Δύο ελληνικές φρεγάτες στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX- Κοντά και τα αεροπλανοφόρα “Σαρλ ντε Γκολ” και “Αϊζενχάουερ”

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο ανατολικό άκρο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι περιπολεί αυτή την ώρα η μήκους 130 μέτρων φρεγάτα «Κανάρης» (F-464) με πλήρωμα 200 ανδρών που μέχρι πρότινος συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Στο δυτικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής πλέει η εξίσου ετοιμοπόλεμη φρεγάτα «Σπέτσαι» (F-453) μήκους 117 μέτρων που φέρει πλήρωμα επίσης γύρω στα 200 άτομα εκ των οποίων οι περίπου 30 είναι αξιωματικοί. Ούτως η άλλως κινούνταν στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τις προηγούμενες ημέρες καθώς λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Όλος ο υπόλοιπος στόλος είναι διασκορπισμένος σε κατάλληλα σημεία σε όλο το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο με έμφαση στην περιοχή του Καστελόριζου.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο αεροπλανοφόρα. Το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ» που κινείται συνεχώς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και το άλλο το αμερικανικό «Αϊζενχάουερ» με προσωπικό 5.600 ατόμων που μπήκε την Παρασκευή στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ, συνοδευόμενο από έναν μικρό στολίσκο.

Αμφότερα έχουν πλήρη εικόνα των θέσεων στα οποία βρίσκονται τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε πραγματικό χρόνο και αξιολογούν την κατάσταση.

Με τέτοια δύναμη πυρός οι γνωρίζοντες αποκλείουν να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μέχρι και την Κυριακή που λήγει η τουρκική Navtex.