• 1 Αυγούστου, 2021

DW: Πως η Μέρκελ έπεισε τον Μητσοτάκη για αλλαγή γραμμής σχετικά με τους Ρώσους τουρίστες και το Sputnik V

 DW: Πως η Μέρκελ έπεισε τον Μητσοτάκη για αλλαγή γραμμής σχετικά με τους Ρώσους τουρίστες και το Sputnik V

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν προτείνει να καθιερωθούν για όλα τα κράτη μέλη ενιαίοι κανονισμοί για εισερχόμενους από χώρες υψηλού κινδύνου ή με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων. Αφορμή είναι η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία.

Την αντίθεση τους με την πρόταση εξέφρασαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Αιτία για αυτή τη στάση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός για αυτές τις χώρες. Αποτέλεσμα της αποτυχίας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι το κάθε κράτος μέλος θα χειρίζεται το ζήτημα μόνο του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο κυβερνητικό μπρίφινγκ το μεσημέρι στο Βερολίνο, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δεν προγραμματίζει προς το παρόν την επιβολή συστηματικών ελέγχων στα σύνορα. Επ’ αυτού βρίσκεται όμως σε συνεχή επαφή με τα γερμανικά κρατίδια.


Ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του έλληνα πρωθυπουργού

Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Μ. Βρετανία. Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητα μιας κοινής προσέγγισης σε ό,τι αφορά εισερχόμενους από χώρες με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε αυτά που είχε δηλώσει η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Σε συνομιλία τους ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Επίσης την είχε διαβεβαιώσει ότι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με παρασκευάσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Σπούτνικ, θα υποστούν σε «επιπλέον ελέγχους και τεστ».

Πηγή: DW

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.